La persona experta en cinema i sèries del ‘Plaça Tísner‘, Mariona Borrull Zapata, ens proposa set sèries per tornar a agafar el ritme, que ens ajudin a remuntar els dies tristos i a desconnectar de les complicacions de la rutina. Es tracta d’una llista de sèries per quan fa falta una injecció d’optimisme. Això sí, Borrull adverteix que sempre sense passar-se de cursi.

I és que per Borrull, a vegades un bon capítol pot ser la manera de començar la setmana amb bona energia o animar-se després d’un dia llarg. Algunes lleugeres i d’altres més intenses, però sempre esperançadores, aquestes sèries busquen treure un somriure o, si més no, reconfortar.

1. ‘Colegio Abbot’ [2021]

Guanyadora del Globus d’Or a millor comèdia del 2022, ‘Colegio Abbot’ segueix les peripècies dels professors d’un institut públic a Filadèlfia i com fan mans i mànigues per navegar pel sistema educatiu públic i suplir les seves mancances.

Es presenta en format de fals documental, que recorda ‘The Office’, i cada capítol gira al voltant d’un problema a resoldre, des de bombetes foses a programes informàtics que ningú acaba d’entendre. El format és lleuger i divertit i, malgrat la seva crítica evident, desprèn un optimisme brutal.

Disney+

2. ‘Perni’ [2021]

La protagonista d’aquesta sèrie, que li dona nom, és una treballadora social que intenta buscar l’equilibri entre la feina, el seu paper com a mare d’una família disfuncional i una vida sexual que sembla “missió impossible.” Dos filles adolescents, un nebot del que s’ha de fer càrrec i un exmarit impresentable són alguns dels problemes quotidians que Perni ha de gestionar.

En dos temporades carregades amb una bona dosi del mal temps, bona cara, Perni és una comèdia dramàtica que ofereix una visió realista de com, a vegades, la vida no és del tot fàcil.

Filmin

3. ‘Feel good’ [2020-2022]

Protagonitzada i creada per Mae Martin, ‘Feel good’ és una comèdia romàntica semiautobiogràfica que dibuixa un retrat brutalment sincer de totes les addiccions que arrossega el seu personatge. No només a les drogues, sinó també addicció a l’amor de la seva parella i a tot un grapat de relacions afectives que no es capaç de mantenir.

La segona de les dues temporades és una autèntica dissecció sobre l’angoixa i la dependència. La sèrie ressonarà especialment entre les persones empàtiques i vulnerables.

Netflix

4. ‘Betty’ [2020-2021]

Lleugera, riallera i espontània, ‘Betty’ és una sèrie que gira al voltant de la cultura “skater” novaiorquesa. Recupera algunes de les patinadores protagonistes del documental ‘Skate kitchen’, també de ‘Crystal Moselle’, que va revolucionar al 2018 el panorama independent estatunidenc. El documental té la seva continuació ficcionalitzada en aquesta sèrie, que suposa un autèntic antidrama.

La sèrie aconsegueix conservar l’espontaneïtat dels estius adolescents, quan es descobreix el món, què és l’amor i la importància de les amistats. En dues temporades, segueix la rutina lleugera del grup de noies i les posa com a protagonistes mentre intenten destacar en un món totalment masculí.

HBO Max

5. ‘¡Soy mayor!’ [2008-2013]

‘¡Soy mayor!’ és una d’aquelles recomanacions que no falla mai, i és que aquest “reality” apropa una pràctica cultural japonesa molt entranyable, però que alhora sorprèn. El programa segueix nens que ja des de molt petits els han encomanat petits encàrrecs i tasques. A les criatures se’ls dona un objectiu molt senzill i es grava com s’esforcen per carretejar les bosses, no equivocar-se de camí, amagar els seus descuits… Això aquí és insòlit i ens sembla perillós, però allà es viu com un ritual innocu i formatiu.

Es va inaugurar als anys 90 com una manera per les famílies de tenir en vídeo, com a record, els primers encàrrecs dels seus fills, i el format ha tingut tant d’èxit que ara es graven capítols per encàrrec.

Netflix

6. ‘Ted Lasso’ [2022]

Ja gairebé un clàssic contemporani, Ted Lasso ostenta el rècord de sèrie més nominada a la història dels Emmy en el seu primer any d’emissió. Ell és un entrenador nord-americà de rugbi a qui la presidenta d’un club de futbol britànic contracta per fastiguejar el seu exmarit i anterior propietari de l’equip.

La intenció és agafar el pitjor candidat possible perquè així el club no farà més que perdre. Però no preveu que el bon rotllo, les ganes i l’esperit també són tremendament importants al vestidor. Però Ted Lasso, interpretat per Jason Sudeikis, acaba fent que l’equip no vagi tan malament com s’esperaria.

La sèrie i el seu protagonista, que és gairebé impossible d’odiar, són la millor recepta per escalfar-nos el cor.

Apple TV+

7. ‘Bee and puppycat’ [2018]

‘Bee and puppycat’ és una mini websèrie del laboratori de Cartoon Hangover que és accessible gratuïtament al YouTube d’aquest canal dedicat a l’animació indie. Són 10 capítols de sis minuts cada un, en què Bee i el seu gat gos es dediquen a passejar-se per mons màgics.

Tranquil·litat, bellesa i tocs d’humor per una sèrie que es veu més per l’ambient que per una trama majúscula. Aquesta sèrie original de la dibuixant, escriptora i artista Natasha Allegri és just el que necessites després d’un dia de massa coses al cap. Netflix va adaptar-la a un format més narratiu, però l’original té un encant especial.

YouTube