Torna l’Americana, el festival que brinda l’oportunitat de veure pel·lícules dels Estats Units que no arriben a les nostres sales. Enguany, per primer cop, no hem de parlar només dels Estats Units, sinó també del Canadà i Mèxic. La setena edició (3-8 de març) presenta 34 llargmetratges i 30 curtmetratges als Cinemes Girona i al Zumzeig.

El festival, que l’any passat va convocar 10.000 espectadors, ha començat al Phenomena, tot i que no és seu del certamen. La setena edició s’ha inaugurat amb la comèdia ‘Saint Frances’ d’Alex Thompson. Una cinta representativa de l’esperit de l’Americana. “Parla d’avortament, la protagonista té cura d’una nena que és filla d’una parella lesbiana… temes que no tracta el cinema comercial”, explica Xavi Lezcano, un dels codirectors de l’Americana.

Americana nord-americà

L’Americana és, enguany, veritablement nord-americà. Per primer cop inclou films de Mèxic i el Canadà, i no només dels Estats Units. De Mèxic destaca Gael García Bernal, de qui es podrà veure ‘Chicuarotes’, amb dos joves que intenten sortir de la misèria de protagonistes. Del Quebec hi ha dos directors, Xavier Dolan i Denis Côté. Aquest darrer, convidat al certamen, presenta l’estrena de la inquietant ‘Ghost town anthology’.

El convidat especial, però, és el documentalista Steve James. La Filmoteca projecta quatre cintes que exemplifiquen el seu gust per destapar els draps bruts de la idíl·lica societat nord-americana. La més recent és ‘Abacus. Small enough to jail’, sobre un modest banc de la comunitat xinesa que va ser l’única entitat jutjada durant la crisi hipotecària del 2018.