El mes de juny és l’època de l’any amb més festes majors a Barcelona. De la setantena de celebracions que hi ha anualment, el juny n’acumula un terç. A més, després de dos anys de pandèmia, les associacions veïnals i comissions de festes han recuperat activitats que fins ara no es podien fer per les restriccions de la covid. De moment, hi ha 25 festes majors agendades i algunes empalmen amb la revetlla de Sant Joan.

La temporada alta de festes majors es nota especialment a Horta-Guinardó i Nou Barris. En aquest últim districte, dels 13 barris que hi ha en total, set estan de festa al juny. La Prosperitat acaba de tancar la 44a edició de la festa mentre que la Trinitat Nova en dona el tret de sortida a partir del 7 de juny. Les festes s’expandeixen per Nou Barris amb el programa de les Roquetes, Ciutat Meridiana, la Guineueta, el Turó de la Peira i Can Peguera.

“Tenim ganes de retrobar-nos”

Després de dos anys de pandèmia, les associacions de veïns tenen ganes de festa. Hi ha activitats tradicionals que fa temps que no es programen al calendari, com els sopars de germanor. A la Teixonera, per exemple, els veïns ja han anunciat que celebraran “una festa major amb negreta i majúscules”, segons Andreu Bernadás, portaveu del Taller de Cultura del barri. “Tenim ganes de retrobar-nos”.

Aquesta il·lusió per celebrar també es tradueix amb activitats més vistoses. És el cas del tobogan d’aigua de 40 metres que s’instal·larà al carrer de Pedrosa, a la Trinitat Nova. També hi ha entitats que s’animen a estrenar propostes com la Primera Baixada d’Andròmines a l’avinguda de Martí Codolar, dins la programació de la Festa Major de la Teixonera.

Festes majors que acaben amb revetlla

L’explosió de festes majors també es produeix a Horta-Guinardó, amb sis barris de celebració. A més, la Vall d’Hebron hi posa el punt final amb una revetlla de Sant Joan. Això també passa en altres zones com a la Font de la Guatlla, a Sants-Montjuïc, i al Turó de la Peira, a Nou Barris, que acaben el 23 de juny.

De cara al juliol, ja s’han confirmat la Festa Major de Torre Baró, la del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, i la de la barriada de la Font del Gos, de l’1 al 3 de juliol. Nou Barris continua destacant entre les cites festives de Barcelona amb les festes de Vallbona, del 15 al 17 de juliol.