Portar l’òpera i el mateix Liceu fora del teatre és un dels objectius del Projecte social, que treballa des de diferents àmbits per trencar barreres i aconseguir que tothom pugui sentir-se aquest espai de la Rambla com a seu. En aquest sentit, destaquen iniciatives com el Liceu a Territori, que en el cas de Barcelona inclou el concert gratuït de la Mercè a càrrec de l’Orquestra del Gran Teatre o els concerts de barri que des de fa un temps ofereix el Cor amb la voluntat d’arribar a tots els districtes.

Altres apostes per acostar el Liceu a tothom són potenciar l’accessibilitat amb espais adaptats a les persones amb mobilitat reduïda o amb serveis com l’audiodescripció, el bucle magnètic o la subtitulació; fomentar l’accés al teatre dels col·lectius més vulnerables amb el programa Apropa cultura; acostar-se a les escoles; col·laborar amb les entitats de la Rambla i el Raval o obrir el ventall de preus, descomptes i abonaments perquè siguin assequibles a tots els públics.

Moltes d’aquestes iniciatives ja venen de lluny, però segons el director general del Gran Teatre de la Rambla, Roger Guasch, en els últims anys s’han reorganitzat i replantejat per aconseguir que avui “el Liceu sigui més social”, una aposta que han aplaudit el conseller de Cultura, Santi Vila, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni. Collboni fins i tot ha anat més enllà i ha assenyalat que “tots els equipaments culturals de la ciutat han de tenir aquesta vessant social“.

Nous projectes

El Projecte social del Liceu no s’atura i la propera temporada podria tenir també una proposta per portar l’òpera a les presons catalanes. La iniciativa, que ja s’havia fet fa uns anys amb retransmissions audiovisuals, es recuperaria ara amb actuacions presencials i podria suposar una inversió de 100.000 euros.

Una altra novetat, que arribarà molt abans, és el nou projecte artístic Foyer XXI, de música contemporània, que començarà properament amb una prova pilot de la qual els responsables del teatre no han volgut avançar més detalls.