La mirada de Picasso és només una de la vintena que es plasmen a la nova exposició de la galeria Mayoral. L'autora és Valentine Hugo, però set dones surrealistes més vinculades amb les terres catalanes comparteixen un mateix espai per primera vegada a tot l'estat. La proposta de la galeria, a més, inclou obres inèdites com aquesta, 'Autoretrat com a genitals', de Frida Kahlo. JORDI MAYORAL, director de la galeria "És una oportunitat extraordinària per descobrir el talent artístic d'aquestes dones surrealistes que tan importants van ser i que tant ens han marcat i que continuen intepel·lant-nos també avui a les generacions actuals." Tot i això, la seva generació i la societat de l'època, però, no van acabar valorant el talent d'aquestes dones surrealistes que miraven el món amb uns altres ulls. Entre elles hi ha també Lee Miller, Dora Maar, Leonora Carrington o Maruja Mallo. No hi falten tampoc artistes nascudes a Catalunya com Remedios Varo i Ángeles Santos, que tenen un espai destacat a la galeria amb obres com 'Ànima que fuig d'un somni'. La majoria són retrats que ajuden ara a entendre-les i a comparar el seu talent amb el dels homes artistes de la seva generació. VICTORIA COMBALÍA, comissària de l'exposició "Amb vida van estar massa reconegudes solament com a muses, com a amants, com a companyes dels artistes i no com a pintores o fotògrafes i realment han hagut de passar tots aquests anys per conèixer millor la seva obra i que la gent digui 'però si eren boníssimes', i ara estem en un moment ja quasibé just." La vintena d'obres exposades a la galeria Mayoral podran continuar captant mirades fins a l'1 d'abril.

El fil conductor de l’exposició es troba en les terres catalanes, ja que les vuit artistes que han visitat Catalunya, hi han viatjant o també hi han exposat. Tot i això, també n’hi ha que hi estan vinculades per la seva relacions amoroses, com és el cas de Frida Kahlo, que es va enamorar d’un pintor català, Josep Bartolí. Precisament, Kahlo és una de les artistes que es presenta a l’exposició a través d’una obra inèdita, ‘Autoretrat com a genitals’. També hi ha obres desconegudes fins ara de Valentine Hugo, de les quals en destaca ‘Retrat de Picasso’, una mirada que va fer al pintor, canviant els papers en una època en què la dona només era valorada com a musa.

Les vuit dones representades són Valentine Hugo, Maruja Mallo, Lee Miller, Frida Kahlo, Dora Maar, Leonora Carrington i dues artistes més catalanes, Remedios Varo i Ángeles Santos. Des de la galeria Mayoral es vol fer ara un “acte de justícia” i donar el reconeixement que es mereixen les artistes surrealistes i que no van tenir en el seu període, just quan pintaven. Aquest va ser l’objectiu de l’encàrrec de la galeria a la comissària, Victoria Combalía. Afirma que ha hagut d’investigar molt per trobar quines havien tingut relació amb Catalunya.

L’exposició es podrà visitar fins a l’1 d’abril i es pretén que sigui un punt d’inici de la reflexió per repensar en l’època del surrealisme i també en la manera de concebre l’art actualment.