EDUARDO MENDOZA, escriptor "Sincerament, no me l'esperava. No espero mai cap premi si no m'he presentat i no m'he presentat mai a cap, i aquest concretament no me l'esperava". "El valoro molt, naturalment, perquè jo crec que és el premi oficial que hi ha la món de la llengua espanyola i l'han rebut persones molt importants. Ara em trobo aquí dintre d'una colla que no sé si mereixo ser-hi". "Potser aquesta és l'ocasió per deixar-ho córrer tot".

L’escriptor barceloní Eduardo Mendoza ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2016, reconeixement que atorga cada any el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i que està dotat amb 125.000 euros. Nascut el 1934, Mendoza va començar la seva carrera literària l’any 1975 amb ‘La verdad sobre el caso Savolta’, que va rebre el premi de la crítica, i ha escrit 15 novel·les, dos llibres de relats, dues obres de teatre i quatre assajos.

Mendoza, que actualment viu a Londres, ha rebut la notificació del premi amb sorpresa. “No m’ho esperava“, ha assegurat tot just començar la roda de premsa que ha ofert des de la capital britànica. El barceloní ha afegit que rebre el Premi Cervantes suposa per a ell “un final de trajecte feliç“.

El jurat del guardó ha decidit atorgar-li el premi perquè “amb la publicació, el 1975, de ‘La veritat sobre el cas Savolta’, va inaugurar una nova etapa de la narrativa espanyola en la qual va retornar al lector el plaer pel relat i l’interès per la història que explica”. Uns trets que, afirmen, ha mantingut durant tota la seva carrera. També en destaquen “una llengua literària plena de subtileses i ironia, que el gran públic i la crítica sempre han sabut reconèixer”, i la seva projecció internacional.

Eduardo Mendoza rebrà oficialment el guardó el 23 d’abril, coincidint amb el dia que es commemora la mort de Miguel de Cervantes. El reconeixement se suma a distincions com la Creu de Sant Jordi, el Premi Planeta, el Premi Internacional Terenci Moix, que ha rebut fins ara l’autor de “El misterio de la cripta embrujada”, “La ciudad de los prodigios” o “Sin noticias de Gurb”.

Un reconeixement molt celebrat

Les felicitacions a Mendoza han arribat, ràpidament, des de diversos àmbits culturals, polítics i també de ciutadans anònims, que a través de les xarxes socials han parlat d’un “premi molt merescut”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha sumat a les felicitacions amb una piulada a Twitter on picava l’ullet a l’autor de “La ciutat dels prodigis”.

També el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, ha elogiat l’escriptor barceloní.