L’edifici de fusta La Borda, situat a Can Batlló, ha guanyat el premi emergent Mies van der Rohe 2022, el guardó d’arquitectura més prestigiós a escala europea. Aquest dimarts, els responsables dels guardons han explicat en un comunicat que es tracta d’un “projecte cooperatiu transgressor en el seu context perquè si bé la producció d’habitatge està dominada principalment per interessos macroeconòmics, en aquest cas, el model es basa en la copropietat i la cogestió de recursos i capacitats compartides”.

El Premi d’Arquitectura 2022 ha estat per a Grafton Architects, de Dublín, pel projecte Town House-Kingston University a Londres. Els dos projectes premiats han estat escollits d’una llista de 532 obres de 41 països i entre els finalistes també hi havia un bloc de 85 habitatges socials de Cornellà de Llobregat.

El premi està dotat amb 60.000 euros i la cerimònia d’entrega es farà el 12 de maig a Barcelona, en el marc del Festival d’Arquitectures de Barcelona i que neix com una cita prèvia a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026 de Barcelona.

Un projecte cooperatiu a Can Batlló

14 arquitectes de Lacol van projectar l’edifici cooperatiu La Borda, a Can Batlló, guanyador del Premi Ciutat de Barcelona 2018. Les obres van acabar l’octubre del 2018 i hi viuen una trentena de famílies. Es tracta d’un bloc d’habitatges únic i singular, fet de fusta i que està situat en un solar municipal, cedit en dret de superfície. La Borda té grans espais comuns, com una bugaderia, un gran menjador comú i una sala polivalent per fer-hi activitats. L’edifici, de sis plantes, té tres tipologies diferents de pisos, que van dels 40 fins als 75 metres quadrats. 

Sorpresa i celebració dels arquitectes

Un dels membres de la cooperativa d’arquitectes Lacol, Carles Baiges, que també viu a La Borda, ha celebrat que hagin premiat el seu projecte i s’ha mostrat sorprès que un projecte en principi “petit”, hagi estat guardonat amb un dels premis d’arquitectura més importants de la Unió Europea.

També els veïns han celebrat el premi. L’Elba Mansilla explica que estan molt contents “de la visibilitat i el reconeixement que això representa, sobretot tenint en compte que és un projecte ecològic i autogestionat“.