El fotògraf i interiorista Álvaro Valdecantos presenta al COAC “Habitar altrament”, les instantànies amb què va documentar com La Borda, l’edifici de fusta cooperatiu de Can Batlló, es començava a omplir de vida ara fa quasi tres anys. A l’exposició, comissariada conjuntament amb la cooperativa Lacol —creadora del projecte arquitectònic— s’hi exposen també altres projectes cooperatius en marxa actualment a la ciutat.

Una alternativa a l’habitatge tradicional

Segons Valdecantos, l’objectiu principal de l’exposició era posar l’habitatge cooperatiu a l’epicentre de l’arquitectura, és a dir, al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per on han de passar tots els projectes “des del més gentrificador al més alternatiu, com en aquest cas”. El fotògraf assegura que “l’important era posar el model a sobre de la taula”.

L’objectiu principal de l’exposició era posar l’habitatge cooperatiu a l’epicentre de l’arquitectura, és a dir, al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Álvaro Valdecantos, fotògraf i interiorista
Una de les fotografies que posen de relleu els espais comuns de La Borda

El procés fotogràfic ha durat més de dos anys

El procés d’elaboració de les fotografies ha estat un procés llarg que Valdecantos considera que encara no ha finalitzat. “Cada cert temps anava a l’edifici i documentava com els inquilins anaven omplint de vida els espais, aquest és un procés que normalment no es documenta“, reconeix Valdecantos.

La Borda es va començar a construir el 2017 i els veïns s’hi van traslladar el 2018. Es tracta d’un edifici de cohabitatge aixecat en un solar cedit per l’Ajuntament, on la propietat del bloc recau sobre la cooperativa, integrada pels mateixos veïns.

La cuina es va idear per acollir bona part de la vida comunitària de l’edifici

Els espais per a la vida comunitària, al centre del projecte

L’objectiu del cohabitatge és potenciar la comunitat i és per això que Valdecantos retrata també els espais comuns —com la gran cuina de 80 metres quadrats— on es fa vida comunitària. Aquests espais són un altra de les grans diferències respecte als projectes d’habitatge tradicional.

Per a Valdecantos, l’èxit de La Borda no rau només en el model cooperatiu i arquitectònic, sinó en la seva viabilitat i la manera com es relaciona amb l’entorn.