jardí festival arquitectures

Del 5 al 15 de maig, Barcelona celebra el Model – Festival d’Arquitectures. La primera edició compta amb 10 instal·lacions efímeres i de realitat augmentada a l’espai públic, així com debats, una fira de llibres d’arquitectura internacional i més d’un centenar d’activitats. El festival neix com una cita prèvia a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026 de Barcelona i retrà homenatge a l’arquitecte Oriol Bohigas, mort al desembre.

Les instal·lacions efímeres i de realitat augmentada es poden veure en un circuit de set quilòmetres que delimita la frontera entre Ciutat Vella i l’Eixample, en escenaris com ara la plaça de Catalunya, la plaça Reial, la de la Universitat, el monument a Colom o l’Arc de Triomf. S’hi faran des d’àpats populars fins a rutes o debats per “redescobrir” la ciutat. A continuació les repassem:

Instal·lacions efímeres: cuina popular, un mirador…

  • Plaça de Catalunya: ‘Cuina urbana’. Una gran estructura de fusta, taules i diferents punts gastronòmics. El col·lectiu Cooking Sections oferirà una musclada per reflexionar sobre la capacitat dels musclos d’actuar com a filtres depuradors a les aigües mediterrànies.
  • Ronda de Sant Antoni. ‘Arca de convivència’. Un gran jardí mòbil amb arbres, plantes, arbustos i insectes fet per l’estudi LEA Atelier i TAKK Arquitechture. La instal·lació vol reflexionar sobre la necessitat de crear espais públics verds que estimulin la biodiversitat.
  • Plaça d’Idrissa Diallo. ‘Revertir la piràmide’. Un mirador provisional envoltarà el pedestal de l’estàtua d’Antonio López per reconvertir l’antic monument en un espai urbà que obri un debat sobre la descolonització.
  • Passeig de Lluís Companys. ‘Memòria cronotòpica’. La instal·lació de Flexoarquitectura proposa aixecar i juxtaposar les arquitectures desaparegudes entre els segles VII i XXI al solar dels antics jutjats.
  • Plaça Reial. ‘Ocupar el centre amb la paraula’. Es cobrirà la font de les Tres Gràcies amb una estructura per fomentar el debat entorn de l’arquitectura, la ciutat, el disseny i la societat.

Realitat augmentada: escenaris a través del mòbil

  • Plaça d’Urquinaona. ‘Els auguris’. Dissenyat per Infer Studio (EUA), especula sobre un futur en què les ciutats estan habitades per criatures fantasma digitals.
  • Avinguda del Paral·lel. ‘Landlord open house’. Produït per un equip australià, català i nord-americà. Proposa una jornada de portes obertes virtual per observar les possibilitats d’accedir a una llar a Barcelona.
  • Monument de Colom. ‘Colon-itzar el Port de Barcelona’. Dissenyat per l’estudi barceloní ON-a. Oportunitat per renaturalitzar el Port Vell perquè els veïns se’l facin seu.
  • Arc de Triomf. ‘Queer de triomf’. Dissenyat per ANF Studio (Londres). Reinvenció del monument com a símbol d’orgull cultural en homenatge a les milers de victòries no celebrades de la comunitat LGTBI.
  • Plaça de la Universitat. ‘La plaça al final del metavers’. Desenvolupat per Space Popular. Un lloc social en línia que existeix fora de les plataformes centralitzades.

L’itinerari es pot fer amb una sèrie de pòdcasts

L’itinerari per aquests 10 punts és un recorregut de set quilòmetres per Ciutat Vella i l’Eixample que es pot fer acompanyat per una sèrie de pòdcasts. Es tracta d’una sèrie d’audioguies que aporten perspectives diverses que ens permeten entendre millor la història de la ciutat, els reptes actuals i els seus somnis de futur: arquitectes, historiadors, polítics, activistes, membres de la brigada de neteja, grafiters, llibreters, policies…

Espai de debat sobre els reptes de l’arquitectura

El festival està organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Durant 10 dies, la ciutat serà seu de debats arquitectònics oberts al públic en general. Hi haurà 120 participants d’arreu del món amb una trentena de ponències de noms com Marteen Gielen, Carolyn Steel, Rafael Moneo, Carme Pinón, Maria Rubert, Anna i Eugeni Bach, entre molts altres. Els directors artístics són les arquitectes Eva Franc i Beth Galí, i  i l’investigador cultural José Luis de Vicente.