Tres obres de Barcelona estan nominades per guanyar el Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe del 2022, atorgat per la Unió Europea (UE). Els projectes barcelonins que opten al guardó són el complex d’habitatges per a joves de la Fabra i Coats; l’edifici de cohabitatge de la Borda, a Can Batlló, i el Centre Esportiu Turó de la Peira. Tots tres han estat seleccionats per la Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe com a candidats al prestigiós guardó d’arquitectura.

Els tres equipaments formen part d’una selecció de 40 projectes repartits en 18 països europeus diferents, escollits entre més de mig miler. Els cinc finalistes s’anunciaran el proper 16 de febrer del 2022.

Fabra i Coats, construcció dins de construcció

Roldán i Berengué Arquitectes signen aquest edifici d’habitatges de lloguer per a joves ubicat a la Fabra i Coats, que va ser finalista als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme el 2021. El projecte, pioner, va consistir en l’aprofitament d’una construcció industrial per encabir-hi pisos, el que es coneix com a construcció dins d’una construcció. La rehabilitació de la nau es va fer conservant-ne tota l’estructura exterior i creant-ne una de nova d’interior reversible, ja que, menys les escales metàl·liques, tota la resta es podria desmuntar.

Fabra i Coats & Social Housing

La Borda, bloc d’habitatge sense maons

14 arquitectes de Lacol van projectar l’edifici cooperatiu La Borda, a Can Batlló, guanyador del Premi Ciutat de Barcelona el 2021. Es tracta d’un bloc d’habitatges sense maons, llogaters ni pisos de compra. La Borda té grans espais comuns, com una bugaderia —ja que els pisos no tenen rentadores—, un gran menjador comú i una sala polivalent per fer-hi activitats.

Cuina comunitària a La Borda, edifici cooperatiu

Centre Esportiu Turó de la Peira, edifici intel·ligent

Anna Noguera i José Javier Fernández Ponce són els autors d’aquesta instal·lació esportiva del barri del Turó de la Peira. La pista poliesportiva, situada a la primera planta, està il·luminada per llum natural que entra per les finestres i les lluernes, monitorades amb sensors que garanteixen la correcta ventilació. La piscina està semienterrada en el pendent de la parcel·la. Un sistema d’aerotèrmia produeix aigua calenta i climatització. L’edifici incorpora, a més, un sistema de recollida d’aigües pluvials i plaques fotovoltaiques que generen el 90 % de l’energia necessària.

centre esportiu Turó
Centre Esportiu Turó de la Peira

El projecte guanyador, el maig del 2022

L’EU Mies Award Day, que comptarà amb la cerimònia de lliurament dels premis, tindrà lloc el maig del 2022 al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona, esdeveniment que inclourà presentacions dels autors de les obres guanyadores i finalistes, a més de debats amb els arquitectes.