Cada any arriba el 13 de desembre i la capella de Santa Llúcia acumula moltes més visites que un dia qualsevol perquè òbviament és Santa Llúcia. Si habitualment els visitants són turistes, durant aquesta jornada els qui s’han apropat fins a la capella són sobretot barcelonins i especialment dones i més concretament modistes, i és que Santa Llúcia, la patrona dels mals de vista, ho és també de les modistes i dels sastres, que depenien d’una bona vista per fer bé la seva feina.

Qui era Santa Llúcia?

Santa Llúcia de Siracusa va ser una màrtir cristiana que va ser torturada pels romans perquè abandonés la seves creences. Com que Santa Llúcia va seguir fidel a la seva religió els romans van decidir extreure-li els ulls. Després d’això Llúcia miraculosament hi seguia veient i els romans van decidir decapitar-la. Amb el pas dels anys l’Església va decidir nombrar Llúcia la patrona dels cecs i dels mals de vista. A casa nostra, amb una gran tradició tèxtil, Santa Llúcia es va convertir en la patrona de les modistes i dels sastres. Com que es tractava d’una professió preeminentment femenina la diada també es va conèixer com la festa de les dones. Moltes disposaven aquell dia de mitja hora de descans extra a la feina i també es reunien per berenar plegades. Una de les tradicions era aplegar-se al Parc de la Ciutadella, on es feia festa grossa. Amb el pas dels anys s’han afegit a seguir la tradició altres professions, com els informàtics, escriptors, fotògrafs i dissenyadors gràfics, que demanen a Santa Llúcia la seva protecció. Molts visitants li han deixat ofrenes de ciris. A les portes de la capella s’han format llargues cues que arribaven fins a la cantonada.

I davant de la Catedral, la Fira de Santa Llúcia

I al pla de la Seu, just al davant de la Catedral, segueix en peu un clàssic, la Fira de Santa Llúcia. Les parades estaran obertes fins al 23 de desembre i ofereixen els típics articles nadalencs que guarneixen les cases. A banda d’aquesta mostra n’hi ha d’altres a la ciutat que es poden visitar durant les festes de Nadal.