L’enderroc de l’anella viària començarà per l’estructura de la banda mar i, com a pas previ, cal deixar-la totalment lliure de cotxes. Des d’avui, els vehicles que entren al centre de la ciutat per la Gran Via han d’agafar obligatòriament el lateral abans d’arribar a l’anella. La desviació pot provocar retencions, però permet a tots els vehicles desviar-se cap a la Meridiana, els carrers de la Independència o Cartagena, la Diagonal o bé seguir per la Gran Via cap al carrer de la Marina. A partir d’aquest diumenge, els cotxes que circulin cap a la sortida de Barcelona seran desviats per l’altra banda del tambor, és a dir, pels carrils que fins ara eren d’entrada.

El desviament del trànsit que ve de la C-31 ha provocat algunes retencions a primera hora, ja que la Guàrdia Urbana estava acabant d’habilitar el desviament. El lateral de la Gran Via es va ampliar fa tres mesos per poder encabir fins a tres carrils, que aquest matí s’han anat obrint progressivament, a mesura que s’hi acabaven de pintar i assecar les línies corresponents. Fins al migdia no s’han pogut obrir els tres carrils, que és la capacitat amb què hi arriba el tronc central de la Gran Via.

També calia acabar d’ajustar la sincronització dels semàfors que hi ha just abans d’arribar a les Glòries, a l’altura del carrer de la Llacuna. En aquest punt és on s’han produït les retencions més importants.

Per evitar aquestes retencions, Adrià Gomila, director de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona recomana utilitzar itineraris alternatius: “dissabte al matí es recomana no entrar a Barcelona per la Gran Via i diumenge al matí es recomana no utilitzar-la per sortir de la ciutat”. L’explicació que dóna el responsable de l’Àrea de Mobilitat és senzilla: “justament durant el cap de setmana és quan es fa el condicionament del desviament i hi haurà moments en què la restricció de carrils serà més forta”.

Aquesta fase de la transformació de les Glòries durarà quatre mesos i serà precisament la que comporti una alteració més important de la circulació a l’entorn de la plaça. L’Ajuntament recomana, sempre que sigui possible, optar per vies alternatives d’entrada i sortida a la ciutat, com les rondes, i així evitar les obres.

La setmana passada es va tallar la rotonda inferior de la plaça; el trànsit de la Meridiana, la Diagonal, el carrer del Dos de Maig i el lateral de la Gran Via ja va quedar desviat cap als carrers adjacents. Fins al juny, es treballarà en l’enderroc de la banda mar de l’anella viària i la construcció dels carrils de circulació que travessaran la plaça arran de terra. A l’estiu s’enderrocarà el viaducte de la banda muntanya.