Els canvis imminents…La Virreina

Centre de la Imatge tindrà nou director ben aviat. L’Institut de Cultura de Barcelona ja ha obert el termini de presentació de projectes, que finalitzarà el 31 de març, i qui aconsegueixi la plaça tindrà la batuta del centre fins a 2018, prorrogable a dos anys més. S’acomiada, per tant, Llucià Homs, que havia compatibilitzat el càrrec amb la direcció de Promoció de Sectors Culturals de l’ICUB.

L’altre projecte cultural que tindrà relleu properament és el Grec. El festival de teatre per excel·lència de la ciutat  està liderat actualment per Ramon Simó però el director té data de caducitat: el 31 d’agost. De fet, aquest desembre ja es va organitzar un debat públic sobre quin havia de ser el futur del festival, d’acord amb la idea del govern d’augmentar els processos de participació, i properament es preveuen més trobades amb el sector, a porta tancada, per recollir idees i confegir les bases del concurs que s’obrirà abans de l’estiu.

Una altra direcció que hi ha en joc de forma imminent és la del Museu Picasso, un espai que dirigeix Bernardo Laniado-Romero fins al juliol. A la mateixa època, a finals d’estiu, també canviarà de mans el Mercat de les Flors, el consorci liderat per Francesc Casadesús. En aquest cas se seguirà un procés similar al Grec i es preveu que s’organitzin taules de debat a l’entorn de quin ha de ser el paper del mercat en el futur.

…i els que vindran en breu

Aquests quatre relleus seran immediats però n’hi ha quatre més en llista d’espera. Un és el nomenament del nou director d’El Born Centre Cultural, que haurà d’esperar a causa, entre altres raons, del recent nomenament del nou comissionat de Memòria Història i Estudis Estratègics, Ricard Vinyes.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, dirigit ara pel periodista Vicenç Villatoro, també quedarà per més endavant ja que Villatoro ha prorrogat el càrrec fins a 2017.

El futur lideratge del Museu Etnològic, ara encapçalat per Josep Fornés, també està enlaire, tot i que encara no s’ha detallat la data del concurs. L’equipament de Montjuïc va reobrir a l’octubre amb noves exposicions i, actualment, una comissió treballa per garantir l’èxit en la fusió entre aquest espai i el Museu de les Cultures del Món, situat al barri de la Ribera.

El cas de la Fabra i Coats és diferent. Recentment ja s’ha adjudicat la programació d’aquest 2016, que anirà a càrrec dels col·lectius Idensitat, LaFundició, Sinapsis i Transductore. Al llarg d’aquest any impulsaran el projecte Cohabitar entre- [emergències institucionals / pràctiques artístiques / processos col·lectius] i, de cara a 2017, es replantejarà la fórmula del concurs anual.