El tinent d’alcaldia de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament, Jaume Asens, ha presentat l’informe com un punt de partida obert al debat per definir, entre tots els grups polítics, les línies mestres del full de ruta de les futures polítiques culturals de la ciutat. Asens ha dit que està convençut que la cultura és un element de cohesió social i d’aquí ve que també vulgui reforçar la participació ciutadana. Els ciutadans, ha dit, no només han de ser receptors de cultura, sinó també emissors. Una de les prioritats del govern municipal també és trencar els límits entre la cultura més elaborada i culta i la popular i pel manteniment dels equipaments actuals, empobrits arran de les retallades tant per part del govern català com l’estatal. A més, ha assenyalat la voluntat de descentralitzar festivals com el Grec o la Mercè i potenciar la música en directe als locals respectant el descans dels veïns.
La resta de grups municipals han denunciat el retard amb el qual s’ha fet aquesta comissió i la falta de concreció de l’Iiforme presentat. Jaume Ciurana (CiU) ha destacat l’absència de gestió cultural del govern municipal i la manca de coherència. Àngels Esteller (PP) i Sonia Sierra (Ciutadans), per contra, han assenyalat la voluntat de l’Ajuntament de polititzar la cultura, i Daniel Mòdol (PSC) ha dit que l’Ajuntament té por de prendre decisions en matèria cultural i que té una clara manca de lideratge. Juanjo Puigcorbé (ERC), així mateix, ha assenyalat el menysteniment dels creadors en matèria cultural. Per últim Marta Rovira (CUP Capgirem Barcelona) ha retret a l’Ajutament la manca de plans d’actuació concrets respecte a la cultura popular i de base i per als ateneus i centres ocupats.
En resposta als grups de l’oposició, Asens ha assegurat que hi ha voluntat de tirar endavant el projecte del nou museu de l’Hermitage però que ara resten pendents dels informes tècnics especialment pel que fa a la ubicació. Bona part de l’informe municipal sobre la nova etapa en matèria de política cultural se centra sobretot en la voluntat d’escollir els càrrecs directius dels equipaments de la ciutat a través de concursos públics. De fet, actualment ja hi ha convocatòries obertes per escollir la direcció de La Virreina Centre de la Imatge, del festival Grec, el Museu Picasso i la Fabra i Coats – Centre d’Art Contemporani de Barcelona.