La comunitat jueva celebra aquests dies la festivitat de Sucot amb la reconstrucció de les cabanes de fusta i canyís que el poble jueu va fer servir en el seu èxode d’Egipte a través del desert. La comunitat Jabad Lubavitch Barcelona n’ha fet dues a les Corts, al carrer d‘Entença 288, que estaran obertes al públic fins a aquest dissabte, quan acaben les celebracions.

La tradicional celebració —que també duu per nom de les Cabanyelles o dels Tabernacles— recorda quan el poble jueu, camí cap a la terra promesa de Canaan, va viure 40 anys al desert i van deixar enrere l’esclavitud a la qual eren sotmesos. La Torà ordena els jueus que durant aquesta festivitat es traslladin de casa seva a la cabanyella o tabernacle (sukkà) durant la setmana que dura la celebració. Per això, aquestes cabanes queden obertes a la comunitat, que hi prega i hi fa celebracions i àpats.

Una cabana feta amb elements naturals

Per emfatitzar el caràcter temporal de la sukkà, ha d’estar construïda de tal manera que recordi la precarietat de les cabanes al desert i ha d’estar feta només amb elements naturals. El format ha de seguir algunes normes: tenir, com a mínim tres parets i un sostre fet amb branques i fulles que permeti veure el cel. Totes les sukkà s’han d’ubicar a cel obert i a l’interior s’hi pengen ornamentacions de colors per celebrar la collita. També s’hi beneeixen quatre vegetals: la palmera, el cítric, la murtra i el salze.

A causa de la dificultat d’erigir cabanes a les ciutats, s’han estès en el món jueu les cabanes públiques. La primera de l’estat espanyol es va crear a Barcelona l’any 2018. La sukkà de les Corts es pot visitar fins aquest dissabte, de 10 a 14 h i de 18.30 a 20 h. També n’hi ha una a la plaça de Garriga i Bachs a Ciutat Vella, que es pot visitar d’11 a 17 h.