L’Ajuntament de Barcelona ha fet aquest dimecres un homenatge pòstum al dibuixant Francisco Ibáñez, mort el 15 de juliol als 87 anys. L’acte s’ha fet a la Biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí, on ell va residir. L’alcalde, Jaume Collboni, ha lliurat a la filla la Medalla d’Or al Mèrit Cultural que el plenari municipal li va concedir a Francisco Ibáñez el 25 de febrer del 2022, per la seva llarga trajectòria creativa com a referent del món de l’humor i del còmic al nostre país. Una medalla que se li va concedir en vida però que, per diverses circumstàncies familiars, finalment se li ha hagut de lliurar a títol pòstum.

L’acte l’ha obert un discurs de l’alcalde, Jaume Collboni, que ha donat les gràcies a l’artista per regalar als lectors “tants somriures, tantes historietes i tants personatges amb intel·ligència i humor” i per haver “contribuït com pocs a fer de Barcelona la capital del còmic“. També ha lloat la seva capacitat per “reflectir en els personatges com som com a societat, amb les nostres capacitats, limitacions i imperfeccions.”

L’homenatge ha estat conduït per l’actor Carlos Areces, gran admirador i col·leccionista de l’obra d’Ibáñez, i ha comptat amb intervencions de persones properes al dibuixant: el divulgador de tebeos Toni Guiral, el dibuixant José Luis Martín i la directora literària de Bruguera, Isabel Sbert, que han glossat la seva persona i obra durant més de 60 anys de trajectòria. Tots han destacat la seva humilitat, tot i ser un dels autors més venuts en espanyol, amb 100 milions d’exemplars; la seva capacitat de treball, amb més de 20 mil pàgines publicades; i la seva dedicació i compromís amb els lectors, sempre obert a atendre fins a l’últim dels admiradors que li demanava una signatura.

La família rep el llibre de condol dels usuaris de la Biblioteca Gabriel García Márquez

Durant l’acte, a més, la Biblioteca Gabriel García Márquez ha fet entrega a la família d’Ibáñez, el llibre de condol amb les dedicatòries dels usuaris que s’han anat recollint en l’espai Fons Francisco Ibáñez de la biblioteca.

Núria Ibáñez, filla del dibuixant ha estat l’encarregada de recollir la Medalla d’Or i ha agraït tots els discursos que s’han fet en homenatge a Ibáñez i han destacat que per a ell allò que faria més feliç al dibuixant barceloní és saber que hi haurà molts nens i nenes que el continuaran llegint i que “quan obrin els còmics, riguin”.

L’espai escollit per a l’homenatge té una significació “especial”. La Biblioteca Gabriel García Márquez té un fons dedicat a l’obra d’Ibáñez, que era veí del barri i va assistir a la inauguració de l’equipament.