Tot i tenir el nivell més alt de protecció per estar catalogada com a bé d'interès local, la fàbrica La Escosesa presenta un aspecte de deteriorament i abandó importants. Dues naus són propietat de l'Institut de Cultura de Barcelona i en una d'elles hi ha una fàbrica de creació artística. Malgrat això, aquesta coberta està a punt de caure. Les bigues de fusta estan podrides i la teulada s'està enfonsant. Al costat una xemeneia amençada de caure. SALVADOR CLARÓS, president AV Poblenou "S'està deteriorant a marxes forçades i no hi ha hagut cap inversió municipal. En l'últim mandat no s'ha invertit ni un sol euro aquí i aquesta és una mostra més de com està el patrimoni industrial del Poblenou. Simplement catalogar-los no serveix de res perquè si pel seu propi pes acaben caient..." Al costat de l'Escosesa trobem un altre exemple, la fàbrica Tallada i Lora, també de propietat municipal. En aquest cas, hi ha hagut ensorraments i despreniments molt més greus. La majoria de murs d'aquest edifici de planta baixa s'han desprès. Les cobertes són de bolta catalana i algunes ja han desaparegut. Per intentar frenar aquestes pèrdues de patrimoni l'Ajuntament ha reactivat la Comissió Tècnica del Patrimoni Industrial del Poblenou, un instrument que durant l'anterior mandat només es va reunir dues vegades. JOSEP MARIA MONTANER regidor de Sant Martí "Nosaltres volem utilitzar-la moltíssim i rellançar-la i activar-la al màxim. Aquesta comissió vetllarà perquè els edificis catalogats no es malmetin, no segueixin abandonats, i posarà tensió, el llum vermell sobre els que s'estan deteriorant." La missió també serà incorporar nous edificis deteriorats a la llista. Els veïns del Poblenou ho celebren però alerten que cal actuar amb més urgència ja que les mesures fan tard.

El patrimoni industrial del Poblenou es deteriora a marxes forçades. BTV ja ho va anunciar fa 10 dies amb unes declaracions del president de l’Associació de Veïns del Poblenou, Salvador Clarós. Sobre el terreny, la degradació i l’abandó de les naus fabrils és evident. Un exemple és La Escocesa, al carrer de Pere IV, 345. Dues naus d’aquest recinte són propietat de l’Institut de Cultura de Barcelona i en una hi ha una fàbrica de creació artística. Malgrat això, les instal·lacions presenten un estat molt precari. La coberta de la nau en desús està a punt de caure. Les bigues de fusta estan podrides i la teulada s’està enfonsant. Al costat, una xemeneia lleugerament tombada amenaça de desprendre’s. “És un exemple de com està actualment el patrimoni industrial del Poblenou”, ha denunciat Salvador Clarós.

“Volem utilitzar moltíssim la comissió que reactivem”

Fa una setmana l’Ajuntament va convocar la Comissió Tècnica de Patrimoni Industrial del Poblenou, integrada per tècnics del consistori, arquitectes i representants d’universitats, així com veïns. La reunió va servir per tornar a posar sobre la taula la celeritat que requereix el tema. En el mandat anterior només es van produir dues trobades, una al principi i l’altra al final. “En aquest govern intentarem reactivar al màxim possible aquesta comissió perquè és una eina importantíssima pel Poblenou i pel districte”, ha declarat Josep Maria Montaner, regidor de Sant Martí.

Una de les qüestions que es van decidir va ser crear una altra comissió específica per coordinar la situació de degradació de Can Ricart. Pel que fa a la resta d’edificis deteriorats, Montaner ha afirmat el compromís de “mantenir-los, conservar-los, rehabilitar-los i donar-los vida”. La missió també serà incorporar nous recintes a la llista dels catalogats com a patrimoni. Els veïns del Poblenou ho celebren, però alerten que cal actuar amb més urgència ja que les mesures fan tard.