El Comedia es convertirà en molt més que un cinema. Els propietaris, la família Padró, han decidit reorientar el negoci i obrir-lo a més tipus d'espectacles. La sala 1 creixerà, passant de 600 a més de 800 places, per transformar-se en una sala polivalent on es faran diversos tipus d'espectacles com teatre o musicals. Seran sobretot produccions estrangeres i en versió original. JOAN LLUÍS GOAS, director artístic "Internacional vol dir que podem portar un espectacle que puguem portar de França i que hi hagi dos, tres, quatre, cinc actors a l'escenari en versió original i que puguem fer el mateix amb Itàlia, Alemanya o Anglaterra, lògicament amb estades curtes." A més de la sala polivalent es conservaran dues sales de cinema i hi haurà un restaurant. Aquest canvi de rumb, que suposa una inversió d'uns quatre milions d'euros, es fa per intentar evitar tancar les portes del Comedia. JOSEP MARIA PADRÓ, director dels Cines Comedia "De fet pels resultats del negoci hauríem d'haver tancat fa dos anys, i si hem continuat és per trobar una solució que no fos això, que no fos el tancament." Les reformes es faran en diverses fases. Ja s'ha començat la remodelació de la façana i a final d'any el cinema tancarà per iniciar les obres de transformació de l'interior. L'objectiu dels responsables de l'equipament és reobrir el nou Comedia l'octubre de 2016

La situació econòmica dels cinemes Comedia era molt delicada i estaven “abocats al tancament”; la propietat fins i tot havia rebut ofertes de cadenes de moda que volien instal·lar-se a l’edifici. Situat al cèntric passeig de Gràcia amb la Gran Via, és un immoble atractiu que sedueix els inversors internacionals. Però tot i el context de tancament de sales, l’equipament continuarà l’activitat cultural i aspira a convertir-se en un nou lloc de trobada de les arts escèniques i cinematogràfiques del centre de Barcelona.

Un grup inversor privat, que es manté en l’anonimat i s’agrupa en la productora Abordar (dirigida pel periodista Ramon Colom) i Paradigma Arts Invest, ha decidit invertir prop de 4 M € a “dignificar l’històric equipament”, construït a finals del segle XIX.

Les primeres reformes n’afectaran només la façana exterior, catalogada i protegida per l’Ajuntament, i per això les cinc sales de cinema funcionaran fins a finals d’any. No serà fins a 2016 quan l’equipament tancarà per afrontar les obres interiors. Un dels objectius és anivellar la façana i recuperar l’ús dels finestrals i els balcons ara tapiats de manera que l’edifici s’obri cap a l’exterior perquè, des de dins, es pugui veure el passeig de Gràcia. L’altra gran rehabilitació serà a l’ampliació de la platea.

L’oferta també canviarà lleument. Les dues sales de cinema, amb capacitat per a 100 i 240 butaques, mantindran la programació regular i d’estrenes que ja tenen actualment. La sala central ampliarà la capacitat de 670 a 800 butaques i oferirà cicles de cinema temàtics i produccions catalanes i internacionals.

[Palau Marcet, imatge facilitada per l’Oficina Urbanisme i Arquitectura]

Es tracta de la segona remodelació significativa de l’edifici, que va ser la residència privada de Frederic Marcet fins a l’any 1939. El Palau Marcet, construït per l’arquitecte Tiberi Savater entre 1887 i 1890, estava situat a l’anomenat Quadrat d’Or, una zona de l’Eixample amb grans edificis amb jardins on residia la burgesia catalana.

[Teatre Comèdia, imatge facilitada per l’Oficina Urbanisme i Arquitectura]

El 1941 es va transformar en el Teatre Comedia, amb l’empresari Josep Maria Padró, i dues dècades més tard, el 1960, es va convertir en els Cines Comedia actuals.