Amb una bona traca i els compassos de la banda de música. Així ha arrencat la desfilada dels Cors Muts aquesta tarda al barri de la Barceloneta. És l'últim dia de celebració després de tres dies de festes. KATIBEL RODRÍGUEZ 3'22 "Cada local que surt fa un cor, fa un petit ball i després continuem per tot el barri seguint el recorregut fins que arribem al nostre mateix i fem el comiat." Els Cors Muts, però, tenen l'origen a principis del segle XX. Els pescadors de la Barceloneta marxaven a intercanviar peix a pobles de l'interior i celebraven al carrer que tornaven amb nous aliments. TRINI PORTOLÉS "El meu pare venia carregat amb vianda viva, conills, gallines, pollastres, i un any va portar un be." Molts dels components dels cors, com marca la tradició, porten algun estri gegant... "Jo porto una destral però cadascú porta el que vol. Hi ha destrals, hi ha rems. Són tot eines dels treballadors d'abans, el que cadascú portava. ALEIX BUQUERAS "Aquest és el primer estral, que és el vaixell. I portem un vaixell molt gran." Com si fos un petit carnaval a finals de primavera, actualment la rua dels cors és una excusa per ballar i deixar-se anar al ritme de la música. RAMÓN RIBA DE MAR ''Avui del que es tracta, com dissabte, és de ballar, de passar-nos-ho bé. Evidentment la gent beu sense tampoc descontrolar-se gaire. Però és un moment de festa i de treure'ns tot l'estrès de l'any". Alguns turistes curiosos i barcelonins d'altres barris que ja es coneixen la celebració es miren la rua des de darrere les tanques. Aquesta és una festa en què els veïns de la Barceloneta són els absoluts protagonistes. I tot i que demà ja no és festiu, la disbauxa de ben segur que s'allargarà fins ben entrada la nit.

La Barceloneta ha celebrat aquests dies una de les festes amb més tradició i història del barri. Es tracta dels Cors Muts, en què més d’una vintena d’associacions culturals desfilen pels carrers i ballen al ritme de les bandes de música. A l’actualitat la festa és una excusa per reunir a amics i familiars i celebrar, a finals de la primavera, una mena de carnaval. Els origens de la festa, però, es remunten anys enrrere, quan els pescadors viatjaven als pobles de l’interior i tornaven a la Barceloneta carregats dels productes que havien intercanviat. “El meu pare venia carregat amb vianda viva, conills, gallines, pollastres, i un any va portar un be”, explica Trini Portolés, que enguany ha decidit mirar-se la festa des de darrera les tanques.

Els Cors Muts ballen pels carrers del barri i fan parades a les seus de la resta de les associacions per exhibir-se i competir en balls. Molts dels components dels cors porten algun estri gegant que té a veure amb l’origen de cadascun. Hi predominen els motius mariners per rebre tribut als origens mariners de la Barceloneta. La festa, que va començar dissabte al matí, s’allarga fins ben entrada la nit de dilluns.