Les persianes estan abaixades, no hi ha programació per al mes juny -és impossible adquirir entrades per Internet- i en el web destaca un missatge: “Aquest cap de setmana, per causes totalment alienes al teatre, no oferirem teatre infantil. Perdoneu les molèsties.” Tot i que l’empresari de la sala, Juan Guasch Carbonell, no n’ha confirmat la clausura, sí que ho han fet exmembres de la plantilla i companyies vinculades a la sala.

L’empresa “tanca per mala gestió”, etziba Jaume Nadal, que havia treballat com a responsable de les relacions institucionals del teatre durant set anys. Segons Nadal, el Guasch va presentar “concurs de creditors el 15 de maig” ofegat pels deutes que afecten molts proveïdors i grups teatrals.

De fet, la companyia La Paparra, que havia estat en cartell durant el maig, n’és una de les més perjudicades. Joan Forns, un dels membres del grup, explica que el Guasch els deu 15.000 euros, una quantitat que esperen recuperar mitjançant la decisió judicial. L’economia del grup es veurà afectada per aquest deute però Forns indica que funcionen amb normalitat i alerta que “hi ha altres companyies que estan en la mateixa situació”.

L’empresa ha extingit el contracte als dos membres de la plantilla aquest maig però els treballadors amb nòmina han cobrat fins al darrer mes, explica Maydo Gargallo, una de les treballadores afectades. Segons Gargallo -que feia tasques de premsa, màrqueting i atenció al públic- “el teatre havia reduït ingressos progressivament” i, per això, no ha pogut continuar amb l’activitat teatral. Tot i així, lamenta que no s’hagi comunicat la decisió als afectats.

Des del punt de vista cultural, en el marc de l’oferta de teatre infantil, Nadal considera que el tancament té incidència perquè la sala “feia representacions cada cap de setmana, amb molt èxit de públic”, i havia aconseguit crear una tradició d’espectacle familiar, amb programació diferent cada mes.

Factures presumptament falses

Al tancament s’hi afegeix un altre aspecte: la presumpta apropiació indeguda de diners. La denúncia la fa Jaume Nadal, que va gestionar els comptes de la sala fins a 2012. Segons l’extreballador, Guasch va “falsificar factures” que feia arribar a la Generalitat i l’Ajuntament per obtenir subvencions. Entre les “35 de factures falses de 2013”, Nadal n’ha trobat una de vinculada amb la seva companyia teatral, Artemises. “Es tracta d’una factura que no ha existit mai” i també hi ha la falsificació d’una transferència, relata Nadal, que aquest dimecres presentarà els fets documentats al registre de l’Ajuntament.