(ACN) La Filmoteca de Catalunya recordarà a partir d’aquest dijous Joan Pineda, el músic que va acompanyar amb el piano les sessions de cinema mut d’aquesta institució. La iniciativa consta de diverses projeccions, com ara ‘La muerte del escorpión’ o ‘Una familia decente’, uns films que tenen bandes sonores de Pineda.

A la sessió inaugural es projectarà un muntatge d’imatges del músic, mort aquest mes de gener, se sentiran enregistraments de piano sobre escenes de films muts i hi haurà una taula rodona amb diversos convidats que recordaran la figura del pianista.

El pianista indiscutible de la Filmoteca

Pineda va iniciar-se en la música cinematogràfica amb una improvisació al piano del ‘Faust’ de Murnau. Després va desenvolupar la carrera com a pianista per a projeccions de cinema mut en festivals i cineclubs però, sobretot, a la Filmoteca de Catalunya, on va convertir-se en el col·laborador més veterà “i ovacionat” de la casa. Va posar música a un centenar de pel·lícules, recollides en un CD editat per la Filmoteca l’any 2008.

Compositor de bandes sonores

El músic va ser pioner en la difusió de la música de cinema als mitjans de comunicació, tant en programes de ràdio com de televisió. També va compondre bandes sonores de pel·lícules i curts. “La seva mort ens ha deixat un gran buit i un record indeleble: el d’un home singular que va saber dialogar com pocs amb la màgia del primer cinema”, li agraeix la Filmoteca.