Sabeu què tenen en comú l’escriptora Janet Frame, la científica Rita Levi-Montalcini i l’activista Marsha P. Johnson? Totes són dones que han fet història però que han quedat en l’oblit perquè en molts casos no se’ls ha reconegut la feina feta.

Ara aquestes dones i moltes d’altres s’han inclòs a l’enciclopèdia virtual d’Instagram @ellesenciclopedia, que ha sorgit del treball de recerca de quatre alumnes de batxillerat del col·legi Jesús Maria – Sant Gervasi.

Una enciclopèdia per fer justícia

Tot i que totes les dones que han inclòs al treball de recerca han destacat molt en els àmbits en què han treballat, la majoria no són conegudes. Per això quatre alumnes de batxillerat artístic i social han volgut fer justícia donant-les a conèixer. Durant un any han investigat quines dones han estat rellevants en diversos àmbits, les han il·lustrat en format retrat i en còmic, han fet animacions i n’han redactat les seves vides i han explicat què van aconseguir. Tota aquesta informació s’ha anat publicant setmanalment a través del compte d’Instagram que van crear per arribar al públic i que ara ja té més de 400 seguidors.

Un projecte que surt de l’aula

L’objectiu del projecte era donar a conèixer aquestes dones i també que els alumnes veiessin que la seva feina té utilitat més enllà de les classes, explica Mercè Amat, tutora del treball de recerca. Per això van escollir compartir la informació per Instagram i Facebook i també portar-la fora de l’aula de manera física amb una exposició a l’Espai Jove Casa Sagnier, espai que ja ha acollit altres exposicions feministes com la de Bruna Avellaneda o la de Tres Voltes Rebel.

Ara els agradaria poder publicar l’enciclopèdia en un llibre físic per contribuir que aquestes dones s’acabin convertint en referents de la nostra història.

La llista no té fi

De moment el compte d’Instagram @ellesenciclopedia té més d’un centenar de publicacions entre curiositats i biografies de dones destacades. Han volgut que la tria de les dones fos diversa tant en l’àmbit professional com en l’origen ètnic o l’orientació sexual. Expliquen que no saben quan posaran fi al projecte perquè no paren de rebre suggerències de dones que podrien incloure a l’enciclopèdia.