La crisi sanitària de la covid-19 ha deixat el món dels castells paralitzat. Es tracta d’una activitat amb contacte físic i, per això, des del mes de març no actuen ni assagen. Mentre la situació es manté, els Castellers de la Vila de Gràcia han decidit mantenir viu el local amb activitats que es van adaptant a les restriccions que hi ha a cada moment.
Tot i això, pensen que aquest temps aturats passarà factura quan es pugui reprendre l’activitat castellera perquè els agafarà en baixa forma.
Activitats per donar vida a Can Musons
Ja fa gairebé un any de l’última actuació dels Castellers de la Vila de Gràcia. Des de llavors el local dels castellers, a Can Musons, no ha tornat a acollir cap assaig. Tot i aquesta situació la colla ha volgut organitzar activitats per mantenir la part social i donar vida a l’espai. Teles, activitats per a la canalla, i cada divendres, recollida d’aliments per al Rebost Solidari de Gràcia. També van organitzar el festival Cultura Viva Can Musons amb la col·laboració de l’ICUB i amb noms com Cesk Freixas.
Estic convençut que serem els últims a arrencar.
“Hem intentat que Can Musons es converteixi en un lloc on socialment es puguin fer totes les activitats possibles. Nosaltres necessitem contacte i necessitem tocar-nos els uns als altres, sense això no hi ha castells”, assenyala Joan Carles Llibre, vicepresident dels Castellers de la Vila de Gràcia.
Malgrat tot, ha estat un bon inici de temporada
Els de la camisa blava creuen que tot i mantenir la part social amb activitats a la seu, l’aturada castellera passarà factura en un moment en què l’arrencada de la temporada havia estat molt positiva. Havien descarregat el primer castell de vuit de la temporada. Mai no l’havien fet tan d’hora, el 8 de març van descarregar un 4 de 8.
Formació per tornar a l’activitat castellera
Creuen que caldrà molta formació per tornar a aixecar castells. La presidenta dels Castellers de la Vila de Gràcia, Agnès Garreta, creu que hauran de posar en pràctica una idea a la qual estaven donant forma. “Les últimes temporades parlàvem de l’escola de castells, ja no només la canalla, sinó el casteller de molta formació, tu tens cos de fer de crossa, doncs jo t’ensenyo com es fa de crossa, penso que això serà important”.
“La història ens diu que quan hi ha hagut una crisi econòmica, l’afluència de gent als castells ha pujat.
Un cop es pugui tornar als assajos, creuen que serà complicat tornar a agafar el ritme i formar a la canalla, però viuen amb la il·lusió la retrobada de la colla i a poc a poc anar millorant i tornar a tocar el cel.