Que la covid-19 ha afectat, en major o en menor mesura, tots els sectors és inqüestionable. També els museus, que tampoc no n’han quedat al marge. En l’últim any, hi ha hagut una caiguda del 80 % dels visitants, i un dels que més l’ha notat ha estat el Museu Marítim. Els responsables asseguren que compleixen totes les mesures de seguretat, però amb això no n’hi ha hagut prou. Tot i que el centre va tornar a obrir portes el 22 de juny, “els visitants ja no hi han tornat“.

La directora del Museu Marítim, Elvira Mata, afirma que abans de la irrupció de la pandèmia, rebien una mitjana de 250.000 visitants l’any. Una xifra que s’aproxima a la d’altres museus marítims, com el d’Amsterdam, i que esperen poder recuperar algun dia.

Entre el 2008 i el 2012, el museu va invertir 16 milions d’euros en una gran reforma de les Drassanes Reials amb l’objectiu de restaurar l’emblemàtica construcció de l’edat mitjana. Amb aquesta gran obra es van restaurar, entre d’altres, set naus i un total de 8.000 metres quadrats. En total, l’edifici n’ocupa 18.000.

80è aniversari del museu

El 18 de gener del 1941 l’edifici gòtic de les Drassanes va rebre al voltant de 600 persones, que s’hi van voler acostar amb motiu de la inauguració del Museu Marítim.

L’edifici va ser creat a finals del segle XIII, primer per construir les galeres que la Corona d’Aragó va fer servir per a l’expansió pel Mediterrani. Més tard, va esdevenir l’arsenal militar de l’Exèrcit espanyol i això va permetre la conservació de l’edifici, explica Mata.

Tot i que pels 80 anys del museu volien oferir una programació especial, ara per ara han hagut d’anul·lar les activitats previstes. Mentrestant, el museu continua obert al públic oferint exposicions tant temporals com permanents i altres activitats escolars.