La Casa Vicens, situada al carrer de les Carolines, va tancar al públic el 9 de gener per fer tasques de neteja, manteniment i restauració d’alguns dels seus elements. Entre les actuacions fetes aquests dies hi destaquen els treballs de conservació preventiva de 19 quadres del pintor Francesc Torrescassana, integrats dins el primer menjador que va dissenyar Antoni Gaudí.

Aquestes pintures a l’oli formen part del mobiliari del menjador que es pot visitar a la Casa Vicens i, per tant, estan exposades a possibles danys. Els quadres ja van ser restaurats ara fa cinc anys, abans d’obrir-se al públic la Casa Vicens. “Aleshores es va fer un restauració que era visible, ara estem actuant a la part menys visible i hem reforçat la part del darrere dels quadres”, apunta el director de la Casa Vicens, Emili Masferrer.

Protegir les obres de possibles danys

Els reversos dels llenços s’han protegit amb planxes de policarbonat translúcid que redueix els possibles danys als quadres. “L’edifici rep molts visitants a l’any que poden donar algun cop accidentalment. Aquest nou sistema, a banda d’evitar-hi l’entrada de pols i insectes, també dona una rigidesa a la tela“, explica Sonia Berrocal, una de les restauradores i conservadores dels quadres.

El policarbonat transparent permet també poder fer un seguiment de l’estat dels quadres i de les antigues restauracions que se n’han fet. “Aquest material ens permet fer tota una inspecció per darrere i controlar el dia a dia de les peces. A banda, hem col·locat un sistema de cintes de cotó que ens permet extreure el suport rígid amb facilitat“, afegeix Berrocal.  

Una col·lecció de quadres integrats dins el mobiliari

Gaudí va dissenyar el mobiliari del menjador de la Casa Vicens incloent-hi 32 pintures de Francesc Torrescassana. “Eren una col·lecció propietat del senyor Vicens, prèvia a la construcció de la casa. Manuel Vicens li va demanar a Gaudí que inclogués els quadres en el disseny del menjador“, comenta Masferrer. “Això és quelcom sorprenent i fins i tot contradictori perquè els quadres costumistes són d’un estil molt diferent del Modernisme”, afegeix.

Fins ara, l’ancoratge dels quadres dins el moble dificultava la restauració per peces. “Fins ara totes les peces estaven unides entre si, això dificultava fer la revisió d’una peça de manera individual, perquè s’havia de treure tot el conjunt“, explica Berrocal. El nou sistema permetrà extreure a partir d’ara una peça sense haver de treure tot el conjunt.

Tasques de manteniment al jardí i l’escala

A banda de les intervencions al menjador, aquests dies també s’han fet tasques per sanejar la vegetació del jardí, fer una neteja profunda de totes les instal·lacions i fer un manteniment de l’escala. “Volem deixar-la en les millors condicions per a les futures generacions. L’edifici rep més de 100.000 visites anuals i cada any dediquen uns dies al seu manteniment”, apunta Masferrer.

L’any 2019 es va recuperar la canalització d’aigua de la font ubicada a la tribuna del primer pis. També es van recuperar alguns elements perduts, com dos dels àngels per on brolla l’aigua i el disseny de la malla el·líptica en forma de teranyina. L’any passat l’edifici també va tancar uns dies per continuar els treballs de recuperació de la policromia original de l’estança del fumador.