La Casa Vicens ha recuperat la canalització d’aigua de la font ubicada a la tribuna del primer pis. Aquest edifici, construït per Gaudí, retorna l’aigua a l’habitatge, una de les essències de l’espai. La incorporació d’aquest element ha coincidit amb la celebració de l’aniversari del naixement de l’arquitecte modernista, el 25 de juny del 1852.

La Casa Vicens va ser la primera casa de Gaudí que va rebre l’encàrrec de construir una casa d’estiueig. Des del primer moment, l’arquitecte va tenir clar que l’aigua havia de ser un element essencial del projecte. Per això, va idear tres punts: una gran cascada a la façana principal -que es va enderrocar a mitjans del segle XX-, una font a l’entrada i una altra a la tribuna. Però, d’aquests elements, ja no en quedava cap.

La Casa Vicens original

De fet, l’any 1925, quan Antoni Jover i Puig va adquirir la finca i la va ampliar, va tancar la tribuna amb vidres, canviant l’essència original. Això es va poder recuperar el 2017 amb unes obres que van recuperar el disseny inicial de Gaudí. Però, tot i el retorn als orígens, faltava l’aigua, que ara torna a brollar de la font. Com explica el director de Casa Vicens, Emili Masferrer, Gaudí “probablement per totes les seves influències de l’arquitectura arabesca l’aigua té un paper molt important”.

La font de la tribuna torna a brollar

Per poder tornar l’aigua a la font del primer pis, s’han recuperat alguns elements perduts, com dos dels àngels per on brolla l’aigua o el disseny de la malla el·líptica en forma de teranyina. “Amb aquesta teranyina es difumina l’aigua, passa a l’aire i ens refresca i, si tenim sort, fins i tot, podem veure l’arc de Sant Martí generat per les petites gotes d’aigua que la teranyina provoca”, apunta el director de Casa Vicens.

La font, més pròpia d’un jardí que d’una tribuna, simbolitza una de les pràctiques de Gaudí que consistia a desubicar els elements arquitectònics col·locant-los en espais diferents als habituals. Aquesta primera casa de Gaudí ha tingut moltes visites i activitats des del primer dia, ja que recull un dels primers treballs importants de l’arquitecte. Amb aquesta reincorporació, la Casa Vicens actual s’acosta més a la que es va construir l’any 1885.