Xavier Basiana, arquitecte i fotògraf, engega un projecte nou després de la seva tasca com a gestor cultural. Aquest manresà de naixement però sagrerenc d’adopció ha creat una fundació que porta per nom els seus cognoms: Basiana Vers. L’objectiu de l’entitat -ubicada al carrer de Josep Estivill- és convertir-se en un nou espai cultural obert a la Sagrera.

Segons explica Xavier Basiana, l’espai acollirà exposicions, tallers i serà un punt de trobada. El fotògraf també aprofitarà el local per endreçar i digitalitzar tot el material que ha fotografiat des de fa 50 anys. Basiana ha fet seguiment de la Sagrera, però també de la Barcelona preolímpica i postolímpica.

Un altre projecte que Basiana té sobre la taula és reeditar alguns dels llibres sobre la Sagrera que va publicar fa gairebé 30 anys i també editar-ne de nous.

Un indret on reflexionar

D’aquesta manera, el promotor cultural trasllada la seva activitat diària a la fundació, però no es desvincularà de la gestió de la Nau Bostik. De fet, la fundació acollirà un cop per setmana la reunió de l’equip de gestió comunitària de la Bostik, que s’ha convertit des de fa quatre anys en un dels espais de creació artística i de cultura urbana referents a la ciutat.

La fundació serà una mica com un laboratori per pensar cap a on hem d’anar. Els espais que hem creat són diferents a altres que hi ha a la ciutat. Són espais de gestió comunitària i com tenim certa experiència això ho podem explicar”, diu.

Fundador de naus culturals

Xavier Basiana, a més d’arquitecte i fotògraf, està vinculat al món de la cultura des del 1997. Sense experiència prèvia com a gestor cultural, va començar amb la transformació d’un espai industrial en un espai de creació cultural privat. Durant 10 anys va ser el gestor cultural de la Nau Ivanow. Després, va continuar amb l’adaptació de les naus contigïes a la Ivanow per convertir-les en espai cultural i crear Espai 30.

Finalment, el 2015 Xavier Basiana va començar el projecte de la Nau Bostik. 12 naus conformen aquest recinte on es fan actes i esdeveniments culturals de diversos tipus.