La Fundació Setba i altres entitats del barri Gòtic han impulsat ‘Pati de veïnes’, una obra de teatre musical fruit de la creació artística comunitària. L’obra s’emmarca en el projecte Art i Part, una iniciativa impulsada per l’Ajuntament a través del qual es vol fomentar aquest tipus de creació artística comunitària.

A l’obra, oberta a tot el veïnat i persones interessades a participar-hi tant com a actors, com per fer vestuari o decorats, hi apareixen 35 persones, totes elles vinculades amb el barri.  A partir de les pròpies vivències dels veïns, la dramaturga de l’obra, Begoña García Carterón, ha treballat els personatges. Així s’intenta reconstruir la història del Gòtic des dels anys 40 fins a l’actualitat.

Veïns com a actors i coaturs teatrals

A ‘Pati de veïnes’, els veïns del Gòtic es converteixen en actors i, alhora, a través de vivències i records personals, expliquen com era el barri fa anys i com el viuen a l’actualitat. Àngels Gómez hi ha viscut gairebé sempre. Quan va saber que es buscaven participants per a aquesta obra de teatre, no va tenir cap dubte: “Podem explicar moltes parts de la nostra infantesa, de les mancances que teníem aleshores, de les vivències, que podies anar a jugar al carrer, que si passava alguna cosa amb cap veí tots hi corríem”.

Canvis d’hàbits recents

Cora Sánchez també  hi viu al Gòtic. Està vinculada amb el Casal Jove Autogestionat i, com estudia teatre, va acceptar de seguida col·laborar en el projecte. Tot i que l’obra s’articula a través dels records i vivències dels més grans, ella també n’aporta els seus. “Reconec molt la vida del barri que trobo molt a faltar perquè de petita sí que la vaig viure”, explica, “i a mesura que m’he anat fent gran, s’ha perdut totalment. Vull dir que jo vaig créixer a la plaça, però jo crec que la meva generació va ser l’última que vam créixer a la plaça,  jugant a la plaça”.

L’embrió, uns tallers de records

‘Pati de veïnes’ neix arran d’uns tallers de records que va coordinar, l’any passat, la dramaturga. “Fèiem a la gent gran que ens expliqués tot allò que hem perdut, des de com eren les cuines, quines botigues hi havia als carrers, i una miqueta, com eren els veïns i com es tractaven entre ells. Vam rescatar la informació per nosaltres molt valuosa i vam decidir que a partir d’aquestes records doncs podríem construir aquesta obra de teatre”.

Després de sis mesos de treball, l’obra s’estrena aquest dijous a les sis de la tarda al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Ha aixecat tanta expectació que l’aforament del teatre, previst per a unes 280 persones, ha quedat petit.