La Fundació Casa de Misericòrdia, situada al número 8 del carrer d’Elisabets, ha posat al dia el seu arxiu. Ha creat un total de 320.000 fitxers, a partir de 5.709 documents digitalitzats i 391.120 pàgines escanejades. La nova eina, que es pot consultar per internet de forma gratuïta, és accessible als investigadors i a les persones que vulguin conèixer la història d’aquesta entitat i la seva tasca.

En el fons s’hi poden trobar documents que il·lustren el funcionament i el dia a dia de la Casa de Misericòrdia com per exemple, rebuts del pa, factures del peix, certificats mèdics, nòmines extraordinàries de treballadors i també sol·licituds de noies que demanaven entrar a la institució.

Gràcies a la digitalització es democratitzarà l’arxiu i se’n divulgarà el valor documental. La tasca d’introduir tota la informació a la xarxa es va iniciar l’any 2013 i tot el procés va acabar el 2018. Es poden consultar gairebé 500 anys d’història de la fundació, tot i que els últims 50 anys no estan accessibles per qüestions de confidencialitat perquè hi figuren dades personals.

La feina de la institució està basada a tenir cura de les persones amb menys recursos -sobretot infants i joves-, donar-los les eines per poder estudiar i formar-se per aconseguir en un futur entrar en el mercat laboral. També destaca la feina que ha fet la institució per acollir i ajudar el col·lectiu femení.

Història de la Casa de Misericòrdia

L’origen d’aquesta institució benèfica es remunta a l’any 1581, quan el sacerdot i catedràtic de la Universitat de Barcelona Diego Pérez Valdivia va crear un asil a la Casa dels Àngels gràcies a l’ajuda del Consell de Cent. Valdivia estava preocupat per la gran quantitat de persones sense llar que vivien a la ciutat a finals del segle XVI. Tres anys més tard, el 24 de febrer del 1584, va passar a dir-se Hospital de Nostra Senyora de la Misericòrdia.

La institució té cura de les nenes

Actualment la Casa de Misericòrdia segueix oferint una tasca benèfica i assistencial. Per exemple, es dedica a l’acollida i l’educació de nenes que venen de famílies desestructurades i amb dificultats econòmiques. No fa gaire ha ampliat l’activitat social amb la promoció de jornades d’estudi dedicades a l’educació d’infants i nois. Alguns dels temes tractats han estat les malalties rares, els riscos i oportunitats que genera l’era digital, i les noves esclavituds.