L’any 2019, el conjunt de biblioteques de Barcelona van assolir una fita important, el milió d’usuaris. Passat aquest temps ja se n’han apuntat alguns més i s’hi han sumat 3.000 nous usuaris. L’Ajuntament ha volgut donar a conèixer aquesta notícia condecorant l’afortunat que pot presumir de ser l’usuari un milió. És en Xavier Pascual.

L’homenatjat ha explicat a betevé que feia molts anys que no utilitzava la biblioteca del barri i al mes de novembre, acompanyat del seu fill, va decidir treure-se’n el carnet. La sorpresa va arribar uns dies després quan li van comunicar que s’havia convertit en l’usuari un milió.

Premis per a l’usuària més gran, i la més petita

L’Ajuntament ha aprofitat l’ocasió per retre homenatge, també, a dues usuàries molt especials, la més jove i la més gran de totes. La Carmen Borrás, amb 102 anys, confessa que ha perdut una mica les aptituds per llegir però amb l’ajuda de la seva filla segueix devorant revistes, llibres i diaris.

La Lea Vizcarro, tot i només tenir dos mesos i mig, ja té el seu carnet d’usuària de les biblioteques. El seu nom ja la marca com a futura lectora de biblioteca i, a més, la seva mare és bibliotecària. La Lea es va treure el carnet amb 17 dies i ja demostra un gran interès pels llibres.

La Lea, l'usuària de les biblioteques més jove

El 30 % d’usuaris són estrangers

El 70 % dels usuaris de biblioteques són de nacionalitat espanyola, però gairebé el 30 % són estrangers, fet que demostra el paper integrador d’aquests equipaments. Actualment hi ha 40 biblioteques a la ciutat, 15 més que el 2001. En aquest temps els usuaris inscrits s’han multiplicat per un 422 %. A finals d’aquest any es preveu inaugurar una altra biblioteca, la Gabriel García Márquez, a Sant Martí.