S’ha estrenat al Teatre Lliure de Montjuïc ‘El quadern daurat’, adaptació de la novel·la més coneguda de Doris Lessing. Carlota Subirós, que ja havia dirigit una de les dues úniques obres de la premi Nobel de literatura, s’atreveix a condensar les 900 pàgines de la novel·la en un muntatge de gairebé tres hores protagonitzat per Nora Navas.

Novel·la arbre que en conté d’altres, és, com bona part de l’obra de Doris Lessing, marcadament autobiogràfica. La història principal és la de l’escriptora en crisi Anna Wulf, “alter ego” de Doris Lessing (Nora Navas), i la seva amiga Molly (Mia Esteve), actriu. Dues “dones lliures”, avançades al seu temps, que han tirat endavant els seus fills soles, després de divorciar-se en plena dècada dels anys 50.

‘El quadern daurat’ i altres quaderns

La història de les dues dones lliures en conté d’altres, les que destapen quatre quaderns que no para d’escriure la protagonista, tot i la sequera que pateix com a novel·lista. Al quadern negre hi aboca els records del passat, sobretot la seva experiència a Rhodèsia del Sud, avui Zimbàbue, on Doris Lessing va viure la infància i joventut. El quadern vermell és el del flirteig i desengany amb el comunisme. Hi ha també un quadern groc, en què l’escriptora esbossa una novel·la, i un quadern blau, el diari més íntim.

El quadern daurat del títol és el que engloba tot l’entramat d’històries que configuren la crisi existencial de l’autora. Carlota Subirós ha optat per situar l’acció en una habitació blanca que es va tenyint de diversos colors en funció de les històries dels diferents quaderns. ‘El quadern daurat’ fa funcions entre el 5 de març i el 12 d’abril.