La Biblioteca Montserrat Abelló de les Corts acaba d’estrenar un ampli fons bibliogràfic de més de 500 obres especialitzat en ciència-ficció. Un fet que ha estat possible gràcies a la col·laboració amb l’entitat Projecte Fundació Asimov, que es dedica a la divulgació del gènere entre el gran públic. Per a la biblioteca han aconseguit donacions de les principals editorials de ciència-ficció i, fins i tot, de particulars. La inauguració dels fons s’ha fet coincidir amb el centenari del naixement d’Isaac Asimov, que es commemora aquest 2020.

Un fons únic en ciència-ficció

Ángel F. Bueno és el director de Projecte Fundació Asimov i assegura que la idea era “crear un fons bibliogràfic que pogués servir d’exemple a altres biblioteques públiques“. Bueno reconeix que a les biblioteques hi ha exemplars de ciència-ficció, però “no estan degudament classificats i categoritzats i sovint es troben entre llibres d’altres gèneres”. En el fons, Fundació Asimov de la biblioteca s’ha fet, en canvi, un esforç per mostrar el recorregut de la ciència-ficció, des dels seus antecedents fins a les noves creacions. Bueno assegura que “s’han volgut afegir obres d’assaig, de consulta o enciclopèdies del gènere i reconeix que fins i tot s’hi pot trobar una antologia de relats de ciència-ficció que es va editar als anys 60 i que ara està descatalogada”.

Operació Asimov

A la cessió dels exemplars se l’ha anomenat Operació Asimov i s’ha aconseguit gràcies a les donacions de les principals editorials especialitzades en ciència-ficció i també de donacions particulars. La idea del Projecte Fundació Asimov és fer activitats divulgatives al voltant del fons per tal de fer-lo arribar al gran públic. A més, no descarten ―amb el temps― ampliar el fons amb sèries i pel·lícules. Bueno reconeix, però, que han volgut començar “per la literatura, perquè és la font del que veuen les creacions audiovisuals en ciència-ficció”.  El fons ha contribuït a ampliar ―i molt― les obres de ciència-ficció que tenia la Biblioteca Montserrat Abelló des que es va estrenar el gener del 2018.

Comparteix a: