Auguste Dupin i Sherlock Holmes van ser, al segle XIX, els primers detectius de ficció. N’han seguit molts i s’han diversificat enormement. Aquesta és la premissa d’“El món de la investigació detectivesca”, l’exposició que s’ha inaugurat a la Biblioteca Jaume Fuster en el marc de BCNegra.

“Hi ha molts autors i autores apropant-nos a la seva realitat. L’exposició vol situar en el mapa aquesta pluralitat de detectius i els seus mètodes, perquè l’única cosa que els uneix és el patró de voler posar llum a la foscor”, afirma el comissari de la mostra, Joaquim Noguero. Textos, llibres i fragments de còmics que han donat la seva versió de detectius com Pepe Carvalho, contextualitzen aquesta pluralitat.

Joc del què, qui, quan

Enguany, la mostra és també un joc. Màrius Serra i Oriol Comas han ideat la travessa del què, qui, quan, que proposa descobrir els noms de detectius presents a la mostra a partir d’uns codis QR lligats a vuit jocs de taula populars. “El codi descobreix un enigma lligat al joc, i aquest enigma amaga el nom d’un detectiu que el visitant pot trobar a l’exposició”, explica Màrius Serra.

La cosa no acaba aquí. “A la travessa s’hi ha de consignar un 1, una X o un 2 en funció de si la creació del detectiu és anterior, de la mateixa dècada o posterior a la de la creació del joc de taula”, detalla Serra. Els jocs van de l’Scrabble al Catan passant pel Cluedo.

Els QR relacionats amb els jocs de taula a l’exposició

Després de la inauguració de la mostra, que es pot visitar fins al 3 d’abril, ha tingut lloc una xerrada relacionada amb el mateix tema, ‘Investigadors a la carta’, amb Jordi Canal, Rafael Guerrero, Lilian Newman i el mateix Serra moderats per Joaquim Noguero.