La capella ardent de Josep Maria Espinàs, mort diumenge als 95 anys, està oberta aquest dimarts al Palau de la Generalitat des de les 10.30 h fins a les 19 h. El fèretre del periodista i escriptor està instal·lat al Saló Sant Jordi perquè els ciutadans el puguin visitar i retre-li homenatge signant el llibre de condolences. L’accés a la capella ardent és per la porta principal, de la plaça Sant Jaume.

L’Olivetti acompanya Espinàs

El fèretre ha entrat al Saló Sant Jordi amb la cançó ‘Pensée des morts’, de Georges Brassens, un dels cantants preferits d’Espinàs, cobert per una senyera i un ram de roses. Al costat s’hi ha col·locat una corona de llorer del govern de la Generalitat i una fotografia de Santiago Bartolomé cedida per ‘El Periódico’. També hi és la seva màquina d’escriure i diversos diccionaris que utilitzava per treballar, així com diversos llibres escrits per ell mateix, cinc pipes de fumar, un bust amb la seva imatge obra de Subirachs i una samarreta de l’equip que el FC Barcelona li va regalar.

Aragonès i Colau acomiaden un “mestre” i un “referent”

Abans de l’obertura de portes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat el condol de part del govern català a la família d’Espinàs. Posteriorment, ha fet un parlament institucional en què ha lloat la figura “d’un dels grans de la nostra literatura i un mestre de periodistes”. Aragonès ha lamentat la pèrdua d’aquest “narrador de la nostra vida quotidiana”, i n’ha destacat el compromís en la lluita per la democràcia durant la dictadura i la seva defensa del país i dels les llibertats individuals i col·lectives.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Ada Colau, també l’ha descrit com un “referent indiscutible de les lletres catalanes”, en aquest cas després de visitar la capella ardent de l’escriptor i periodista. Colau n’ha destacat l’obra i el talent indiscutible, així com també el seu “caràcter popular i transversal”. “Barcelona, com a capital de Catalunya, no l’oblida ni l’oblidarà”, ha remarcat.