Foto: Museu Marítim de Barcelona

El Museu Marítim de Barcelona ha començat el desmuntatge i desballestament de l’Ictíneo I, la rèplica del submarí de Narcís Monturiol que estava ubicada al jardí del museu. La direcció de l’equipament ha pres la decisió de retirar l’estructura a causa del seu mal estat de conservació, que, assegura, fins i tot podia representar un perill per als visitants. Per aquest motiu, especialistes de l’equip del Museu Marítim, i també persones externes, han estudiat les diferents possibilitats i han arribat a la mateixa conclusió: la rèplica de l’Ictíneo I no es pot recuperar.

Foto: Museu Marítim de Barcelona

La intenció, però, és que sigui una retirada temporal. La direcció del museu es planteja la construcció futura d’una rèplica amb una estructura sòlida, accessible i recoberta d’un material sintètic que en permeti la conservació davant els agents atmosfèrics i el pas del temps. Segons el director general del Museu Marítim, Enric Garcia, “retirem la rèplica de l’Ictíneo I per reconstruir-la. No desapareix per sempre, però malauradament no podem fixar una data exacta per al seu retorn”.

El procés de desballestament de l’Ictíneo I va començar divendres passat, 3 de febrer, i s’allargarà fins a aquest divendres, 10 de febrer. Se’n recuperaran algunes parts aprofitables com ara l’hèlix, els vidres i ulls de bou i se n’eliminaran les parts deteriorades.

Una rèplica sense valor patrimonial, però amb gran valor sentimental

La rèplica, sense valor patrimonial però amb gran valor sentimental i icònic, ha esdevingut un
símbol del Museu Marítim els darrers anys
i fins i tot un símbol de la ciutat de Barcelona. Es va construir per a la pel·lícula ‘Monturiol, el senyor del mar’ (Francesc Bellmunt, 1993). Es van fabricar dos models de submergible com a decorats, pensats per utilitzar-los durant el llargmetratge i sense cap vocació de continuïtat. Tot i així, la Diputació de Barcelona en va adquirir un, l’Ictíneo I -que durant anys es va incorporar a l’exposició permanent del museu-, mentre que l’altre (l’Ictíneo II) el va comprar l’Autoritat Portuària, i va passar a formar part del paisatge del Port Vell.