Del 24 de gener al 31 de març s’han organitzat diversos actes per commemorar les festes per la beatificació del sacerdot de la basílica del Pi, el Dr. Josep Oriol i Bugunyà, que es van celebrar del 6 al 23 de juny del 1807.

Els experts consideren aquesta data clau en la història de la cultura popular, art i música de la ciutat. Aquella beatificació es va rebre amb gran alegria a Barcelona i els historiadors consideren que va ser el punt culminant de la recuperació d’una societat ferida després de la derrota de 1714: la renaixença de la cultura catalana. A tot Catalunya es van celebrar grans festes pel reconeixement internacional de Sant Josep Oriol.

Tot sovint els experts comparen les festes amb les Olimpíades del 1992, sobretot per la gran implicació de la ciutadania. Les celebracions van suposar una petita edat d’or de la cultura barcelonina, que és molt desconeguda per a la ciutadania.

Ara, la Basílica de Santa Maria del Pi, l’ESMUC, la Biblioteca de Catalunya i l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi han unit esforços per donar a conèixer aquesta fita.

Cicle d’activitats per commemorar la beatificació de Sant Josep Oriol

Els actes es fan coincidint amb la primera interpretació en època contemporània del gran oratori de l’organista i compositor català Carles Baguer. L’obra es va compondre per encàrrec de la Basílica de Santa Maria del Pi per les festes de beatificació del Dr. Josep Oriol. Justament aquest any també se celebren 250 anys del naixement de Baguer.

Precisament, la interpretació de l’oratori serà l’acte central d’aquest cicle. El concert tindrà lloc el 24 de gener a les vuit del vespre a la Basílica de Santa Maria del Pi i estarà interpretat per l’alumnat de música antiga de l’ESMUC.

També hi ha programats diversos concerts, conferències i exposicions, així com una jornada, que portaran per títol ‘Barcelona 1807. La gran festa. Art, música i cultura popular’ i que tindran lloc el 21 i 22 de març.