Coincidint amb la festa major de Sant Antoniaquest dissabte, s’ha celebrat la 194a edició dels Tres Tombs del barri, la cavalcada d’aquest patró més antiga de la ciutat. Els carruatges han omplert els carrers del barri per beneir un any més els animals de la zona i retre homenatge als gremis de carreters, cotxes, traginers i llogaters de mula.

La festa ha començat amb la tradicional lectura del pregó a càrrec de Joan Anton Torralba, president de les Colles de Sant Medir. El pregó ha comptat amb una novetat important, aquest any s’ha pogut tornar a celebrar just davant del Mercat de Sant Antoni. Després d’una dècada d’obres, s’ha pogut recuperar la ubicació tradicional de l’acte. Un fet que s’ha celebrat entre els veïns.

Com és costum, molta gent s’ha acostat a la cavalcada amb els seus animals. A més, aquells que han volgut s’han apropat a l’Escola Pia de Sant Antoni perquè els beneïssin. La tradició diu que així Sant Antoni Abat els protegeix de malalties o accidents durant tot l’any. Alguns els han portat per primera vegada i, d’altres, ja hi han participat altres vegades, però tots coincideixen que és una manera de demostrar que els seus animals són un més de la família.

Alguns veïns, fins i tot, han repetit la tradició, ja que ja van portar a beneir les seves mascotes a la capella de Sant Antoni a la ronda de Sant Pau, el passat 17 de gener, el dia de Sant Antoni Abat.

Altres veïns s’hi han acostat sense animals. Volien recollir els típics caramels dels Tres Tombs. I és que, un any més, els carruatges han deixat una estela de caramels pels carrers per on han passat. Una altra imatge típica d’aquestes festes.

Les novetats dels Tres Tombs a Sant Antoni

Moltes de les entitats dels barris són fidels als Tres Tombs, però aquesta vegada hi ha hagut noves incorporacions. Per exemple, els usuaris del centre ocupacional Paideia, que s’ha traslladat a Sant Antoni recentment. A més, per primera vegada, la cavalcada ha tingut una vessant solidària. L’ONG ‘De veí a veí’ ha organitzat una recollida d’aliments i, després, han desfilat amb la resta de carrosses.

Els animalistes protesten per l’ús d’animals en els carruatges

La cavalcada ha començat a la cruïlla entre l’avinguda del Paral·lel i el carrer de Tamarit, on un grup d’animalistes ha aprofitat per manifestar-se en contra l’ús dels animals durant els Tres Trombs. Critiquen que, des de l’Ajuntament, es prohibeixin els carruatges de cavalls turístics, però, a la vegada, s’autoritzi que n’hi hagi als Tres Tombs. Consideren que prohibir i autoritzar un altre és “hipòcrita”.

La tradició dels Tres Tombs explicada al programa ‘Va passar aquí’