El pregó de la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha encetat les Festes de Sant Josep Oriol d’enguany, la festa major del barri del Pi. Casals ha destacat la importància de les tradicions per la Catalunya “i per assolir la independència.” A continuació, s’ha recreat, també dins de l’església, el miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, que va viure a Ciutat Vella al segle XVII i que, segons la llegenda, va convertir raves en monedes.

La família sencera de gegants del Pi, els més antics de la ciutat, en Mustafà i l’Elisenda i els gegants petits Oriol i Laia, han fet el tradicional ball a l’interior de la basílica de toc d’inici de les festes. No ha estat possible, en canvi, celebrar la cercavila, que s’ha anul·lat per la pluja. La tradició mana que l’havien de protagonitzar els gegants petits, l’Oriol i l’Eulàlia, pels carrers pròxims.

Les festes, plogui o no, monopolitzaran l’agenda de cultura popular al barri durant el cap de setmana i fins dilluns, quan s’acomiadaran fins a l’any vinent.

La família dels gegants del Pi originals, surten de festa al complet

Les festes de Sant Oriol són l’únic moment de l’any en què els gegants del Pi antics, els més veterans de la ciutat, surten dels armaris de la Basílica de Santa Maria del Pi, on sempre estan exposats. Després de 25 anys sense sortir al carrer, la família de gegants originals del Pi va reaparèixer en les festes de Sant Josep Oriol de 2010. Des d’aleshores, són els encarregats de donar l’inici de la festa major del barri.

Les figures grans, en Mustafà i l’Elisenda, daten de 1601 i els petits, l’Oriol i l’Eulàlia, són originals de 1780.