Els artistes participants a l’exposició han acudit avui a l’hora en què s’havia d’inaugurar “La bèstia i el sobirà”, a les 19.30 h, a les portes del MACBA. Diverses persones s’han manifestat davant del museu per denunciar el que consideren un cas de “censura”. “És molt greu que s’amagui una obra per motius polítics en un país que se suposa que és democràtic”, ha dit Oriol Fontdevila, membre de la junta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art. “Si el MACBA accepta fer una exposició que reflexiona sobre el poder i sobre els actes de sobirania no sabem si pensar si aquesta censura precisament és una imprudència o una caricatura” i afegeix “gairebé queden més retratats que mai els sistemes de poder com estan funcionant en realitat.”

Un dels artistes afectats per la cancel·lacióEfrén Álvarez, es queixa de la precipitació de l’anunci de la direcció del museu i de la manca d’explicacions. “Hi ha moltes hores de feina invertides, obres que vénen de l’estranger, i diners públics que s’han invertit en tot plegat.” També hi veu censura en la retirada de l’obra d’Inés Doujak. “Et fa prendre un cop més consciència que hi ha certes elits encara molt actives i molt influents en aquests país que tenen una cultura completament antidemocràtica”, es queixa l’Efrén.

La Plataforma d’Arts Visuals de Catalunya, que engloba associacions de galeristes, artistes visuals i crítics d’art, ha anunciat que farà més accions per exigir que el MACBA rectifiqui i torni a programar la mostra.