No tots els museus i espais més visitats de la ciutat han pres les mateixes mesures per permetre o no l’ús d’aquest giny. El MNAC, un dels grans equipaments culturals de la ciutat i el que més obres exposa considera que l’ús del pal de “selfie” és “anecdòtic” a l’interior de les instal·lacions. “Si algun usuari treu l’instrument i el fa servir, se’l demana que el guardi”, asseguren des del museu, tot i que eviten parlar de prohibicions: “Aquí no prohibim (…) pocs usuaris l’utilitzen i en poques ocasions hem d’intervenir”. Ara per ara no hi ha cap cartell a l’entrada de les sales on es reculli aquesta recomanació. Al museu, com molts altres llocs, no permet utilitzar el flaix per fer fotografies, ni entrar amb menjar ni begudes, ni tampoc accedir amb paraigua per tal de protegir les obres d’art.
El MACBA permet entrar amb el pal de “selfie” a les sales d’exposició, el que no es permeten són les motxilles, ni els objectes de grans dimensions, ni els paraigües ni fer fotografies amb flaix.
Els museus d’autor
A altres museus propis d’autor, com és el cas de la Fundació Joan Miró, es prohibeix entrar amb càmera de fotos perquè “tota l’obra està protegida i no es pot fotografiar”. Quan l’usuari arriba al museu es troba amb els cartells que informen que no es pot accedir a les instal·lacions amb motxilla, ni tampoc amb paraigua i que s’han de deixar a les guixetes. El tema del pal de “selfie” no els suposa “cap problema sobrevingut” perquè tampoc no es poden fer fotos. En el cas de la Fundació Antoni Tàpies el debat no s’ha abordat i, per tant, no s’ha regulat l’ús d’aquest aparell dins de les instal·lacions.
La directora del Museu Egipci de Barcelona, Maria Àngela Taulé, diu que la gent que els visita és molt respectuosa i que “no necessita treure un pal de “selfie” per fotografiar els objectes. “No ens hem trobat amb cap conflicte d’aquest tipus”, ha dit. Taulé explica que aquest és un debat que té més sentit que es produeixi en els museus més grans i massificats. En cas que s’haguessin d’homogeneitzar les normes a tots els equipaments i prohibir-ne l’ús, s’afegirien a la iniciativa. D’altres, com el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) no ho ha prohibit perquè no s’han trobat amb aquesta situació.
Els pals de “selfie” entren a la Sagrada Família
El monument més visitat de Catalunya, la Sagrada Família, que rep cada any més de 3,2 milions de visitants, en permet l’ús perquè “no tenim cap obra exposada sense protecció“. A la basílica, totes les peces que hi ha exposades estan protegides amb vitrines de seguretat. El que sí que està prohida és l’entrada amb armes, tisores, ganivets, esprais, retoladors, apuntadors làser o qualsevol objecte que “pugui constituir un perill per a les persones o per al monument”.
Spotted this guy today taking selfie stick selfies of him looking amazed in Barcelona’s Sangrada Familia. pic.twitter.com/yvV8LgcB3z
— Retro Fido (@retrofido) febrero 15, 2015
El pal de “selfie” no és un aparell gaire ben vist per tots els equipaments culturals, sobretot per grans museus internacionals com el MOMA o la National Gallery de Londres. Això contrasta amb iniciatives mundials a favor de fer-se un autoretrat a l’interior d’un museu. A principis d’any es va convocar la segona edició del #MuseumSelfie en què es convida als visitants dels equipaments culturals que pengin a les xarxes socials de Twitter, Facebook i Instagram autoretrats acompanyats d’obres d’art d’arreu del món. La iniciativa sorgeix de Cultural Themes, una agrupació de treballadors de museus.
Italians rocking the selfie stick at the Park Güell in Barcelona. pic.twitter.com/vtPQe5qciZ
— Miriam Gottfried (@miriamgottfried) marzo 6, 2015