L’Agustí Ros va fer de model per al seu oncle, l’escultor noucentista Joaquim Ros i Bofarull, per una de les escultures més icòniques dels barris de Barcelona: ‘El nen de la Rutlla’. Explica que tenia sis anys i que recorda que anava posant per parts per no haver d’aguantar la mateixa postura durant massa estona. “Aguantar un equilibri com aquest no és gens fàcil“, comenta l’Agustí, tot just mirant-se l’estàtua. Situada a l’entrada del Parc del Guinardó, ha esdevingut un símbol i, de fet, el veïnat celebra enguany el 61è aniversari de la seva col·locació.

“El meu oncle era escultor i nosaltres anàvem molt a jugar a casa seva amb els meus cosins”, recorda l’Agustí. De fet, explica que sovint els feia servir com a models per algunes de les obres. “A mi em va dir un dia: “Tu faràs de model per a una idea que tinc, que és un nen jugant amb una rutlla“. En aquella època l’Agustí tenia set anys i escaig i pensava que la seva imatge acabaria sent tot un símbol . “L’escultura va guanyar un concurs i van pensar que aquest era un lloc molt adequat perquè hi havia un entorn escolar força important. Amb els anys, l’escultura ha continuat jove en aquesta plaça i jo ja he començat a desaparèixer per dir-ho així”, afegeix.

Un joc d’abans de la Guerra Civil

La rutlla era un joc que es tractava de fer rodar una rotllana metàl·lica dirigint-la amb una guia. Sovint, els participants competien fent curses. L’any 1961 Joaquim Ros va voler immortalitzar el joc popular amb l’obra que va presentar al concurs convocat per l’Ajuntament per decorar amb escultures alguns parcs de la ciutat. Va guanyar i la seva estàtua es va col·locar a l’aleshores anomenada plaça de Puig i Alfonso. Els veïns, però, van començar a anomenar l’espai com a la plaça del nen de la Rutlla o de l'”aro”, fins al punt que un clam popular va aconseguir canviar el nomenclàtor l’any 2001.

El barri també celebra l’aniversari de dues escoles emblemàtiques

L’Escola del Mar i l’Escola Estel s’han sumat a la festa per celebrar el seu aniversari. La primera, un referent pedagògic en l’àmbit català, arriba aquest any al centenari i, la segona, antiga cooperativa de mestres, fa mig segle de vida. També hi han participat entitats del barri del Guinardó com l’Associació Nou Horitzó, que treballa per la gent gran i que l’any passat va publicar un conte amb el nen de la Rutlla com a protagonista.