L’espai que ocupava l’estàtua d’Antonio López, retirada pel seu passat esclavista, ha estat ocupat per sorpresa per una escultura de James Colomina. La instal·lació, aquest dijous a la nit, s’ha fet sense permís municipal i, segons ha explicat l’artista, es tracta d’una acció reivindicativa ara que s’acosta l’aniversari de l’abolició de l’esclavisme a Espanya, el 30 de gener. L’obra es titula ‘Humanitat’ i presenta dues figures de color vermell que s’abracen i representen un os de peluix i el nen que hi ha a l’interior de cada adult.

En paraules de l’artista, l’escultura ‘Humanitat’ també “evoca la relació positiva entre la diferència en el color de pell, el gènere, la raça i la religió”.

Un espai simbòlic

L’espai que ha triat per ubicar l’obra no és casual i està carregat de simbolisme. De fet, el passat esclavista d’Antonio López és el fet que va motivar la retirada de l’estàtua, i també l’imminent canvi de nom de la plaça que serà doble: plaça d’Idrissa Diallo i plaça de Correus. Per això, l’ha considerat idoni per colocar-hi una obra antiesclavista.

Artista de carrer amb obres arreu del món

James Colomina ha instal·lat diverses vegades les seves escultures a França, però també en altres països d’Europa i els Estats Units, en ciutats com San Francisco o Nova York. Escultor i artista de carrer francès, col·loca les seves obres a la via pública, al costat o sobre monuments, per integrar-les al paisatge urbà i amb la voluntat de “ser vistes per tothom”.

L’artista treballa amb motlles corporals i crea escultures que són representacions humanes d’un vermell intens per atreure l’atenció dels vianants. Amb les peces vol transmetre missatges sobre la condició humana.