fundacio carulla

La Fundació Carulla obre per primera vegada un espai cultural propi a Barcelona. L’edifici s’ubica al número 214 del carrer dels Almogàvers, al barri del Poblenou, i vol ser una finestra al món rural des de la ciutat. Al centre, que fa més de 1.500 metres quadrats, es promourà la cultura i l’educació des del diàleg i la reflexió sobre la sostenibilitat a les ciutats. La directora de la fundació, Marta Esteve, diu que l’espai ha de ser “la casa de tots els transformadors cultural”.

Des d’aquest espai, volem teixir sinergies amb el talent i els actors creatius més emergents per abordar col·lectivament els reptes de futur”
Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla

L’edifici, original del 1962, és obra de l’arquitecte José M. Segarra, autor també de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona.

Múltiples activitats en un sol edifici

Dins de l’edifici també es faran altres activitats de la Fundació Carulla. D’una banda, s’oferirà un cotreball cultural amb 20 taules de treball per acollir projectes transformadors. També es faran activitats relacionades amb els premis i els programes d’impuls de la fundació.

L’edifici també serà la seu de l’Editorial Barcino, el segell editorial de la Fundació Carulla que treballa per la recuperació i difusió dels clàssics catalans, i que al llarg d’aquest 2024 celebrarà 100 anys amb diferents actes previstos a la nova seu.

Una extensió del Museu Terra, al nou centre del Poblenou

El Museu de la Vida Rural, ara anomenat Museu Terra (de la Fundació Carulla i ubicat a l’Espluga de Francolí) s’estén a Barcelona amb una sala d’exposicions pròpia dins del centre del carrer dels Almogàvers. Des de fa més de 35 anys aquest museu treballa entorn al món rural i “la saviesa que aporta a l’hora d’imaginar futurs més sostenibles”.

De fet, des de la fundació defensen el valor d’aquesta exposició fent-se ressò de dades oficials que demostren com la desconnexió demogràfica amb el món rural i la terra és total.

El programa es posarà en marxa el curs 2024-2025, però a partir d’aquest febrer s’hi podrà veure una primera mostra d’aterratge al Poblenou, amb una interpel·lació directa al passat rural del barri.