El fotògraf Francesc Fàbregas exposa més de 400 instantànies de concerts, la majoria fetes a Barcelona, en la mostra “En directe”, que es pot veure al Palau Martorell fins al 24 de setembre. La idea va sorgir a partir del tancament de la revista ‘Rockdelux’. “Quan em van dir que anés a recuperar material meu del seu arxiu vaig descobrir que no només era de l’època de ‘Rockdelux’ sinó també de les etapes de ‘Rock Espezial’ i ‘Vibraciones’. Hi havia fotografies que ni recordava que havia fet, alguna d’inèdita”, explica.

És el cas, per exemple, d’una instantània de l’actuació dels Rolling Stones al Vicente Calderón el 1982. Però la majoria de fotografies són de concerts a Barcelona. Algunes són dels 70, quan treballava per a ‘Vibraciones’, com les del concert de Ses Satàniques Majestats a La Monumental l’any 1976. “Eren els primers concerts. Hem d’agrair el que va fer la promotora del Gay Mercader, perquè ens va donar vida”, afirma el fotògraf.

Retrats en directe

Tot i que la mostra s’obre amb alguns retrats en blanc i negre, la majoria de fotografies són de concerts. Però semblen retrats, perquè a Fàbregas li interessa captar les expressions, les mirades, allò que transmeten els artistes quan actuen. Al centre de la mostra hi ha un immens mosaic confegit amb 260 fotografies aleatòriament, en què es barregen artistes de diversos gèneres: pop, folk, flamenc, jazz…

L’exposició es completa amb projeccions de fragments del programa musical ‘Sputnik’, que Fàbregas va dirigir, i amb fotografies realitzades per a portades de discos.