El perruquer i estilista Lluís Llongueras (nascut a Esparreguera el 1936) és un home prolífic i polifacètic. També en la seva faceta d’escultor. El 2012 ens va convidar al seu taller barceloní per ensenyar-nos la seva extensa obra artística, una casa de quatre plantes repleta, de dalt a baix, de més d’un miler d’obres pictòriques i (sobretot) escultòriques realitzades amb diverses tècniques i materials.
Fractals i porexpan
Endinsar-se dins el seu univers creatiu és un privilegi, Lluís Llongueras explica els mil i un detalls d’una casa enorme amb més de vuit grans espais. Un allotja el seu taller d’escultures basades en la teoria dels fractals, fetes amb poliestirè (material conegut amb el nom de porexpan) fabricat a Alemanya, diu Llongueras, perquè “el que coneixem fa unes boles” i el que utilitza ell “és un material molt més premsat, com una fusta lleugera”. L’estilista i escultor afirma que no ven cap de les seves obres perquè li agrada tenir la col·lecció unida, i ha fet pintar la paret de negre perquè les peces, blanques, ressaltin molt més.
Pintura i jardí de terracota
Un altre dels àmbits està dedicat a la pintura, amb una prestatgeria repleta de pots amb totes les gammes de colors i una taula inclinada que li permet pintar “amb el pinzell i el amb el dit”, explica l’artista. El recorregut continua pel pati destinat a guardar les escultures fetes amb terra cuita, “obres en fang fetes a mà a partir de les quals es van realitzar els bronzes” que pertanyen a la seva època figurativa.
Escultures de bronze
El pis superior, comunicat amb la planta baixa a través d’un ascensor de vidre, està replet d’escultures de bronze i de marbre, obres figuratives que en la seva majoria tenen el cos de la dona com a protagonista. Ocupen tots els racons, inclosa la petita cuina i “la meva perruqueria superparticular” per a amics i coneguts, diu Lluís Llongueras .
La inspiració de Gaudí, al cim
El quart pis està dedicat a les obres d’esferes i “peces antigues que he anat guardant”, explica Llongueras. També hi ha una petit dormitori perquè “moltes vegades fent escultures se’t fa la una de la nit”. Finalment s’arriba al solàrium, on recull i cataloga escultures que formen part de la idea d’exposició i llibre ‘Inspiració Gaudí’.