L’armeria Izquierdo, al número 10 del carrer Parlament, és un negoci familiar centenari, però els seus orígens es remunten a l’any 1800, quan la família Izquierdo va venir de l’Aragó per obrir una botiga d’armes al carrer de la Princesa. A principis del segle XX, els avis de la l’Elisenda Bonet van decidir obrir la seva pròpia armeria a una de les cantonades privilegiades del carrer del Parlament, al barri de Sant Antoni. Són testimoni d’aquest llarg passat les parets de l’establiment, decorades amb municions de diferents calibres de firmes mítiques com la nordamericana Colt, rifles com el Winchester o el fusell alemany Mauser. Peces antigues emmarcades pels besavis de l’Elisenda, que ha estat més de 50 anys darrere el taulell de la botiga.

Armes històriques

L’establiment conserva algunes armes que ja formen part de la història, com un fusell marroquí amb clau de guspira per prendre la pólvora, o un Kentuky, arma popularitzada pel nordamericà Davy Crockett, que explica l’Elisenda era “més ràpida i lleugera” que els fusells anteriors. Però l’estrella de la família és per un altre clàssic, un rifle Winchester, la primera arma en disparar diverses bales sense haver de recarregar-lo. La col·lecció inclou també unes manilles de principis del segle XX.

El taller del mestre armer

El tresor amagat del negoci, operatiu des dels anys 50 del segle XX, és el taller. Està a càrrec de l’Antonio Ruiz, mestre armer, que adapta, repara i restaura les armes en una taula rodona. Treballa de forma totalment artesanal, amb algunes eines heretades (de més de 100 anys) que havien construït expressament altres armers “perquè al mercat no existien”, explica l’Antonio. Entre aquestes eines hi ha una “per perfilar el contorn de la picadura”, peus de rei adaptats per calcular la llargada de la culata, i una màquina ideada i dissenyada per modificar les parts posteriors de l’arma.

Un sector en declivi

El fet que la caça menor hagi deixat de ser una pràctica popular, ha causat el declivi del sector. La majoria de les poques botigues centenàries de la ciutat dedicades a la venda d’armes ha de buscar nous nínxols de mercat, oferir serveis addicionals i buscar a internet una possible via per mantenir el futur del negoci.