Canviar el funcionament de la societat és l’única via per frenar el canvi climàtic. Una cinquantena d’experts ho han avalat durant una trobada de 12 hores per explicar els efectes de l’escalfament global. L’increment de la temperatura va estretament lligat als hàbits de la ciutadania, no només de consum, sinó també com a forma de vida.

Petits canvis per frenar l’impacte del canvi climàtic

L’investigador de l’IRTA, Robert Savé, ha apuntat que els canvis no poden fer-se d’un dia per l’altre i que cal “educació i conscienciació” per poder-los dur a terme. “A mi ja no em tocarà, això ho haurà de ser la propera generació”, ha advertit. Savé ha explicat que aquests tipus de canvis tan profunds en la societat necessiten, almenys, dues dècades. En aquest sentit diversos experts coincideixen: cal recórrer als productes de proximitat per frenar la petjada de CO2 en l’alimentació. És el cas de l’investigador del CREAF, Santi Sabater, que alerta que la ciutadania ha de tenir en compte tant d’on són els productes que compra com la distància fins a la botiga on va a comprar-los. Amb tot, Sabater fa una crida a modificar les ciutats: “Hem de repensar com són els habitatges des del punt de vista de l’eficiència energètica i com les integrem en l’entorn natural.”

Recursos econòmics per combatre l’escalfament

En aquest sentit, una de solucions proposades pels experts és aplicar nous impostos sobre els contaminants. El cap de projectes d’ENT Medi Ambient, Ignasi Puig, avala la tesi que vincula les causes del canvi climàtic amb l’economia. És per això que demana que les solucions siguin també econòmiques. Així doncs, defensa l’aplicació de tributs al dièsel i la benzina, per exemple, per “corregir els incentius perjudicials” creats pel mercat i que, considera, “la base del canvi climàtic.”

Contaminació a Barcelona

Salvar el mar per salvar el planeta

La biòloga marina Isabel Palomera, que ha reivindicat la compra de producte marí de proximitat, també ha alertat de la importància de cuidar l’espai marítim des de tots els punts de vista. Palomera subratlla que els mars i els oceans han ajudat a mitigar els efectes del canvi climàtic absorbint i filtrant bona part de la pol·lució, però que això ha fet també augmentar la temperatura de la superfície marina. Tot plegat ha provocat un increment de l’evaporació d’aigua i el canvi de les condicions hidrològiques amb un efecte directe en la cadena tròfica del mar i que acaba repercutint també en l’ésser humà.

A banda dels problemes marins, també hi ha els de l’aigua dolça i de consum. El catedràtic de geografia física de la UB Javier Martín ha demanat més respecte i conscienciació amb l’escassetat d’aigua: “En qüestió de dècades no disposarem de tants recursos hídrics”. Això estarà directament provocat pel canvi climàtic, que afavorirà períodes més llargs de sequera a la conca mediterrània, on hi podria començar a haver conflictes per l’aigua. Amb tot, Martín creu que és difícil revertir els efectes de l’escalfament global però, malgrat tot, considera que encara som a temps de frenar-ne el creixement.

12 claus per entendre i frenar el canvi climàtic

Per què hi ha canvi climàtic?

  • L’excés de gasos contaminants a l’ambient afavoreix l’escalfament global
  • Els hàbits de consum actuals incrementen la petjada de CO2
  • L’augment de la temperatura marina fa canviar les condicions hidrològiques
  • El sistema de producció alimentari contamina els recursos aquàtics
  • Els organismes no poden adaptar-se prou ràpid als canvis que pateix el planeta
  • L’ús de materials contaminants d’ús habitual (plàstics, contaminants) impacten negativament en l’ecosistema

Què cal canviar per frenar l’impacte del canvi climàtic?

  • Afavorir el comerç de proximitat i adaptar la dieta
  • Repensar les ciutats per fer-les eficients energèticament
  • Controlar el consum excessiu d’aigua
  • Viatjar a peu o en transport públic
  • No fomentar el consum de plàstics d’un sol ús
  • Reduir el consum innecessari d’energia