L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit aquest dimecres a la tarda la presentació d’una cimera de grans ciutats europees sobre la crisi de l’habitatge i l’amenaça que suposa per al futur d’Europa. Colau ha advertit contra el paper dels fons voltors i especulatius a les ciutats europees, els quals ha qualificat com l'”enemic del model social i econòmic d’Europa”. Posteriorment, ha instat la Unió Europea a “afrontar aquesta realitat” i ha demanat “mesures estructurals de tots els estats per fer-hi front”.

Ada Colau ha proposat mesures concretes com la necessitat de crear un impost europeu contra l’especulació, la prohibició de les Golden Visa, la creació d’un pla de rescat europeu destinat a millorar els barris i assegurar una despesa pública en habitatge com a mínim de l’1,5 % del PIB de cada estat. El conjunt de ciutats subscriuran un manifest entre avui i demà en què demanaran la designació d’un vicepresident de la Unió Europea per liderar els assumptes urbans i que els representants de les ciutats s’integrin en les xarxes de decisió.

L’alcaldessa dona continuïtat a la declaració contra l’especulació que el mes de juliol passat es va impulsar a les Nacions Unides amb el suport de ciutats europees com Londres, París, Berlín o Amsterdam, entre d’altres. La reunió s’emmarca dins la principal institució europea en l’àmbit de ciutats, Eurocities, que es reuneix aquest dimecres i dijous coincidint amb el Consell Europeu, de caps d’estat i de govern, amb l’objectiu de marcar l’agenda de les institucions per als propers anys. A banda de les polítiques d’habitatge, també s’hi abordaran qüestions de lluita contra la contaminació, ocupació, educació i revolució tecnològica, entre d’altres.