44 milions de vehicles automatitzats i connectats. Aquesta és la xifra que s'espera aconseguir l'any 2030. Amb els cotxes connectats en xarxa es podran desenvolupar aplicacions per notificar emergències i evitar accidents. És un exemple del que es coneix com la Internet de les coses, un dels temes que tornarà a centrar aquest any el Mobile World Congress, que també avançarà en els dispositius portables, que permeten fer-nos la vida més fàcil. Aleix Valls, director de la Fundació Mobile World Capital Barcelona: "No crec que es presenti un telèfon que sigui una gran irrupció. El que sí que veurem és una gran evolució amb el que s'anomenen els 'wearables', és a dir, aquests dispositius que portes al canell o a diferents parts del cos que t'ajuden a saber quantes passes fas o quantes calories consumeixes." La connectivitat, però, no arriba a tot arreu, i això és el que vol promoure Mark Zuckerberg, a través del seu nou projecte Internet.org. El creador de Facebook, que torna a visitar Barcelona participarà en una conferència que es preveu que versi sobre la gratuïtat d'Internet. Un altre àmbit que es podrà veure serà el del comerç electrònic, que creixerà en els propers anys, que pretén potenciar les aplicacions de pagament a través dels telèfons mòbils, i oblidant, així, les targetes. L'univers 5G es manté respecte a l'any passat i la novetat més curiosa la trobem en un nou material, el grafè, que pot superar el silici com element per configurar els mòbils del futur. De moment, les primeres aplicacions que es coneixen es fan des de la Xina.
La Internet de les coses continuarà amb el protagonisme que ja va aconseguir l’any passat al Mobile. En aquesta ocasió, però, la connexió màquina-màquina prendrà rellevància dins del terreny de l’automoció. La connectivitat dels vehicles a través d’Internet permetrà desenvolupar aplicacions sobre emergències i evitar accidents. De fet, s’espera que l’any 2030 ja siguin 44 milions els cotxes i motos connectats a la xarxa.
Dins de l’àmbit de la connexió entre dispositius, el món del comerç electrònic també captarà l’atenció dels congressistes. Cada cop més a l’alça, el sector pretén potenciar aplicacions de pagament a través de telèfons mòbils per oblidar les targetes i els diners en efectiu.
El grafè, la revolució per als mòbils
Si el 2015 el Mobile World Congress va ser el gran aparador de Samsung per presentar el telèfon Galaxy S6 Edge, amb una pantalla revolucionària perquè omplia tot l’ample del dispositiu, enguany les novetats que es faran públiques quant a terminals seran poc innovadores. Els fabricants se centraran, sobretot, a presentar millores en el funcionament dels dispositius i, en especial, les aplicacions de fotografia.
L’element que sí que suposarà una revolució dins del sector de la telefonia mòbil és el grafè. Aquest material podria esdevenir clau en la creació dels mòbils del futur, ja que millora les característiques del silici. Des del sector així ho consideren, per això el congrés tindrà un pavelló dedicat exclusivament a aquest element, que estarà ubicat al Hall 8.0.
Novetats també a la Mobile World Capital
L’actual director de la Mobile World Capital, Aleix Vidal, ha explicat les dues principals novetats que la fundació ha organitzat per a aquesta edició del congrés de mòbils. Una és la trobada dinar Mobile Launch, que tindrà lloc diumenge entre petites i mitjanes empreses i que reunirà els responsables de les entitats i autoritats.
La segona és l’anomenat Edu Hack, en què 500 professionals del sector educatiu faran tallers de cocreació de tecnologia aplicable a les aules. La Mobile World Capital també s’encarregarà de dur l’educació dins del congrés. Dijous 24 hi haurà el seminari mSchools Changing Education Together, en què es debatrà quin paper han de tenir els nous dispositius dins de les aules.