En el decurs d’una jornada de treball de vuit hores, es convoca els programadors, els desenvolupadors i les empreses del sector TIC, a idear  un prototip d’aplicació mòbil com a nova eina per informar i acompanyar els ciutadans usuaris dels dispositius mòbils en el bon reciclatge a la ciutat de Barcelona.

Durant la mateixa jornada es du a terme la valoració de propostes i el lliurament de premis, que consistiran en 5.000 euros per a l’aplicació guanyadora i 3.000 per a la finalista. La BCN Apps Jam: Recicla! se celebrarà a les instal·lacions de Barcelona Digital Centre Tecnològic, a l’edifici Media-TIC, al 22@.

Enguany s’hi han presentat 40 persones. De forma individual o en grup, els participants creen les aplicacions, totes en codi lliure. Segons Marc Pons, investigador del Departament d’R+D+I de Bdigital, els participants són desenvolupadors i dissenyadors gràfics majoritàriament, d’entre 25 i 35 anys, que treballen per a empreses del sector.

Els projectes

L’estudi Boka2, amb Miquel Viladomat al capdavant, prepara una prototip d’aplicació que permeti, mitjançant els telèfons mòbils, rebre informació dels residus abans de llençar-los a les escombraries. El telèfon llegeix el codi de barres de cada producte i t’informa en quin contenidor s’ha d’abocar. A més, per un sistema de geolocalització, també detecta quan tens a prop un contenidor, un punt verd mòbil o una deixalleria. L’objectiu és que l’aplicació també pugui comptabilitzar l’estalvi econòmic de cada reciclatge i que l’Ajuntament en un futur pogués descomptar  aquest estalvi dels tributs de neteja. L’aplicació seria, en un inici, per a Android.

Un equip de tres persones de l’empresa SoftForYou dissenya un joc per a iPhone i iPad de realitat augmentada. Vianants virtuals llencen brossa al carrer i embruten l’espai públic. El jugador (que pot jugar de forma individual o en grup) ha de recollir la brossa i col·locar-la al contenidor adequat, en un temps limitat. També existeix la possibilitat de tirar un raig d’educació als incívics.

Techideas també prepara una aplicació per a Android que consta d’un punt d’informació sobre reciclatge i un mapa de la ciutat. Es tracta d’un joc en  què s’ha de col·locar a cada contenidor correcte cada residu. Si l’encertes et dóna punts i t’informa de què es fa amb aquell producte després del procés de reciclatge.

L’edició de 2011

L’any 2011 es va celebrar la primera trobada d’aplicacions mòbils per posicionar la ciutat com a líder en l’adopció de les noves tecnologies. Els projectes Kiwi, d’Ignasi Delgado i Iván Fraixedes; PAYPARK, de Miquel Viladomat i Josep Olivé, i BCN demà, de Sergi Jiménez, Jakob Hans i Raúl Sánchez Molina, van ser-ne els guanyadors.

Barcelona, referent mundial de les TIC

A dia d’avui, s’han registrat 316.328 descàrregues de les 20 apps mòbils municipals, de les quals un 67% per a dispositius iPhone. Les aplicacions més popular vinculades a la ciutat són les del Bicing i TMB. Totes permeten accedir a tot tipus d’informació i fer tràmits: consulta punts WiFi, sol-licitar volants de residència, etc.

En la presentació de l’estratègia d’innovació i desenvolupament d’aplicacions mòbils de l’Ajuntament també s’han presentat noves aplicacions relacionades a la ciutat: la de la revetlla de Sant Joan i la del Festival Grec, que des d’aquest dimarts ja estan disponibles tant per a iPhone com per a dispositius Android.

Barcelona vol esdevenir un referent mundial en l’aplicació de les TIC en la tecnologia mòbil.